Richard Seemann: Německá diplomacie v odéru kopané

14.07.2014 19:49

Nedělní triumf německých fotbalistů poněkud zastínil úsilí jejich státníků podílet se při řešení současných světových problémů. Ještě před finálovým střetnutím se v Riu de Janeiru sešla spolková kancléřka Angela Merkelová s prezidentem Vladimírem Putinem, s cílem uklidnit situaci na Ukrajině.

Richard Seemann: Německá diplomacie v odéru kopané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Oba vrcholoví státníci se vyslovili pro přímý dialog Kyjeva se separatisty, nejlépe ve formě videokonference. To za stavu kdy se situace zhoršila natolik, že původně očekávaná účast ukrajinského prezidenta Petro Porošenka byla odvolána.

Jak prohlásil mluvčí německé vlády, jejím cílem by mělo být nastolení účinné kontroly ukrajinsko-ruské hranice a vzájemné výměny zajatců. To by se mělo stát předpokladem pro uzavření příměří a tím zahájení jednání o řešení vztahů Kyjeva s východní částí Ukrajiny.

Ve stejný den se na okraji konference o iránském jaderném programu ve Vídni sešel německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Oba vrcholoví představitelé zdůraznili důležitost vztahů mezi oběma zeměmi i za situace, kdy v důsledku špionážní aféry jsou narušeny.

Americký ministr zahraničí prohlásil, že obě země jsou dobrými přáteli a jejich úzká spolupráce bude dále pokračovat. Steinmeier upozornil, že takové vztahy jsou nutné především nyní při současných světových konfliktech. Proto bude Berlín usilovat o nápravu pošramocených vztahů.

Ve stejný den však na německou veřejnost pronikly informace, že činnost amerických tajných služeb se neomezila jen na získání dvou německých spolupracovníků z řad tajných služeb a obrany. Podle nich se jedná o čtyři ministerstva – obrany, hospodářství, vnitra a rozvojové pomoci. Mnoho dalších špionů podle těchto informací pracují již mnoho let pro americké služby. Pondělní německý tisk upozorňuje, že americká strana se od této činnosti ani nedistancovala ani neomluvila.

Z Vídně Frank-Walter Steinmeier odcestoval na Blízký Východ, aby se pokusil uklidnit tamní situaci po týdnu raketové války mezi Izraelem a islamistickým Hamasem. Navštíví přitom Jordánsko, Izrael a palestinská území, aby zde prozkoumal možnosti zahájení mírových jednání v době, kdy v Káhiře zasedá Arabská liga a v New Yorku rada bezpečnosti. Německý tisk této misi mnoho naděje nedává, protože obě soupeřící strany nemají podle jeho názoru zájem o takovou iniciativu. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…