Richard Seemann: Německo-izraelské stanovisko k holocaustu

23.01.2022 13:31

Německá ministryně zahraničí Annaleny Baerbocková a izraelský ministr zahraničí Yaira Lapida vydaly společné stanovisko k jednomyslnému přijetí rezoluce OSN proti popírání a překrucování holocaustu, kterou společně vypracovaly.

Richard Seemann: Německo-izraelské stanovisko k holocaustu
Foto: Archiv
Popisek: Jména českých obětí holocaustu na zdi Pinkasovy synagogy v Praze

Jsme hluboce znepokojeni dramatickým nárůstem popírání, překrucování a revizionismu holocaustu a současným fenoménem srovnávání současných politických debat a šoa. Taková přirovnání jsou zvráceností historie. Urážejí muže, ženy a děti, kteří byli zbaveni svých práv, pronásledováni a zavražděni. Tato srovnání představují formu antisemitismu a jsou v přímém rozporu s definicí holocaustu Mezinárodní aliance pro připomenutí holocaustu a její definicí popírání a překrucování holocaustu.

Připravují půdu pro předsudky a nenávist a v konečném důsledku ohrožují naše společnosti. Podpora vzpomínek a vzdělávání souvisejících s holocaustem a boj proti antisemitismu, rasismu a xenofobii jsou prioritami našich vlád a naší společnosti. Je naší povinností pamatovat si, učit se a čelit rostoucímu revizionismu, popírání a překrucování holocaustu – online i offline.

Toto usnesení vyzývá členské státy, agentury OSN a subjekty ze soukromého sektoru, jako jsou technologické společnosti, aby přijaly aktivní opatření proti znepokojivému trendu popírání a zkreslování holocaustu a aby podporovaly vzdělávání, výzkum a připomínání holocaustu. Je to důležitý příspěvek k boji proti antisemitismu a naší společné morální povinnosti právě teď, kdy si připomínáme 80. výročí konference ve Wannsee. Formálně zpečetil systematické pronásledování a vraždění Židů v celé Evropě.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Naší vážnou povinností vůči všem obětem a pozůstalým je nikdy nezapomenout. Přijímáme svou odpovědnost za zachování a ochranu historických faktů holocaustu, který vedl k vyvraždění třetiny židovského lidu a dalších menšin. Holocaust bude navždy varováním pro všechny lidi před nebezpečím nenávisti, bigotnosti, rasismu a předsudků. Dnešní konsensus jasně ukazuje, že popírání holocaustu je téma, na kterém mezinárodní společenství stojí společně a mluví jedním hlasem. Jsme odhodláni připomínat si oběti a zajistit, aby se hrůzy minulosti nikdy neopakovaly.

Současně německá ministryně zahraničí vydala prohlášení, že za toto utrpení nesou vinu také úředníci spolkového ministerstva zahraničí, kteří se dali do služeb zločinů a genocidy nacistického režimu. Stali se ochotnými pomocníky bezpráví. Tato kapitola dějin pro nás musí být podnětem: nic podobného se už nikdy nesmí opakovat. Naopak: každý, kdo nese odpovědnost ve státní službě, se musí především hlásit k právu a lidskosti, nikoli k moci. Nedílnou součástí školení na Spolkovém ministerstvu zahraničí je proto kritické prověřování role, kterou hrálo Spolkové ministerstvo zahraničí v době nacionálního socialismu. Kromě toho vedeme všechny zaměstnance, kteří se účastní školení, ještě více na to, aby si uvědomovali antisemitismus a začali jednat, když se s ním setkají.

Od nynějška to bude všem zaměstnancům po celém světě připomínat Mezinárodní den památky obětí holocaustu 27. ledna. A ještě zřetelněji se budeme věnovat otázkám diverzity a antidiskriminace v rámci školení, aby naši zaměstnanci zůstali ostražití.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty