Richard Seemann: Německo potřebuje vyměnit kancléře

11.05.2021 19:53

Vicekancléř a spolkový ministr financí Olaf Scholz potvrdil svůj požadavek na nejvyšší vládní úřad v Berlíně, poté co byl oficiálně na virtuálním sjezdu více jak 90 procenty hlasů zvolen za kandidáta Sociálně demokratické strany Německa na kancléře.

Richard Seemann: Německo potřebuje vyměnit kancléře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Jsem přesvědčen, že to dokážu a stejně tak i moje strana, řekl 63letý politik o svých ambicích na veřejnoprávním Deutschlandfunku. Nejdůležitějšího budoucího nastavení kurzu lze dosáhnout pouze tehdy, pokud skutečně budeme vládnout. Chceme, aby byla vytvořena nová zabezpečená pracovní místa a aby to fungovalo s technologickými změnami.

V rozhovoru se známým publicistou Friedbertem Meurerem zdůraznil, že sociální demokracie má velmi dobrý program pro budoucnost země. Pro to, co je třeba udělat v následných létech, jsme se rozhodli, jak můžeme zajistit vzájemný respekt a uznání. Jak zajistíme, aby fungovala i naše ekonomická budoucnost, že dosáhneme ekonomického růstu a nebudeme smutně sledovat prosperitu jiných kontinentů za 10 nebo 20 let. Na dotaz, zdali jej rozčiluje humbuk kolem kandidátky na kancléřku Zelených Annaleny Baerbockové Scholz reagoval, že je naprosto v pořádku, aby se takové věci staly v politické soutěži. Nakonec vše záleží na tom, kdo může být kancléřem, a je přesvědčen, že on to dokáže spolu se stranou.

Němci prostě potřebují dalšího kancléře, nyní sociálního demokrata. Existuje rozdíl mezi různými stranami, které soutěží o vedoucí postavení. Křesťanští unionisté nepochopili, že je třeba něco udělat s technologickými změnami. Potřebujeme infrastruktury, kde bude expanze obnovitelných energií a výroba bez CO2 neutrálním způsobem. Jsme prostě pro technickou prosperitu, chceme, aby byla vytvořena nová, zabezpečená pracovní místa.

Věřím, že získáme dostatečný mandát, abychom mohli vést příští vládu, a těším se na tuto velkou debatu, která nyní probíhá v Německu, kdy všichni nemyslí jen na covid, ale také na budoucnost. Chci vést vládu, která zajistí spravedlivé Německo, kde bude zachována ekonomická prosperita a zvládnut velký úkol, jako je zastavení změny klimatu způsobené člověkem. Strana se také musí během volební kampaně změnit, aby prokázala, že je schopna vládnout a je připravena reagovat na požadavky a dovednosti, které jsou nezbytné k řízení země velikosti Německa, zdůraznil sociálně demokratický kandidát na kancléře.

Vlivný list HANDELSBLATT poukázal, že zůstávají některé důležité otázky nezodpovězené, především jedním z hlavních požadavků SPD, aby bylo zachováno průmyslové umístění pomocí pracovních míst. Ano, i ti, kteří správně popisují boj proti změně klimatu jako největší výzvu 21. století, si musí položit několik kritických otázek. Ty, které se týkají financování transformačního procesu, konkurenceschopnosti společností a zachování pracovních míst v důležitých průmyslových odvětvích. Pokud chtějí Scholz a sociální demokraté získat svůj vlastní profil, měli by ho rychle zostřit.

Švýcarský TAGES-ANZEIGER poznamenává, že Scholzovým problémem je, že Němci si ho váží , ale od jeho strany očekávají jen málo. Scholz je však jako kandidát na kancléře téměř ideální pro konzervativnější a pragmatičtější křídlo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…