Richard Seemann: Otřesená německá politická scéna tepe Donalda Trumpa

08.01.2021 19:53

Napříč politickými stranami německá veřejnost s obavami sleduje vývoj kolem předání politické moci ve Spojených státech jak na prezidentské tak kongresové úrovni. Kancléřka Angela Merkelová byla zjevným násilím ve Washingtonu zděšena - a činí odpovědným za to odcházejícího prezidenta Donalda Trumpa.

Richard Seemann: Otřesená německá politická scéna tepe Donalda Trumpa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Donald Trump

Chování ze strany jeho příznivců označila za zneklidňující obraz a obvinila Trumpa z eskalace. Je mi velmi líto, že nepřiznal svou porážku od listopadu a vyvolal pochybnosti o výsledku voleb, prohlásila vrcholová německá politička, které Trump při setkání odmítl podat ruku.

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier byl ještě jasnější. Mluvil o ozbrojeném davu podněcovaném končícím úřadujícím prezidentem. Scény byly výsledkem stupňujících se lží, které vedly k rozdělení, pohrdání demokracií, nenávisti a lživé agitaci od té nejvyšší úrovně. Steinmeier v této souvislosti vzpomínal nedávné obdobné incidenty v budově Bundestagu. Odsoudil rozhodně okupaci amerického Kongresu stoupenci Trumpa jako „bouři na srdci demokracie“. Demokracie je naším nejcennějším aktivem a životem ze závazku našich občanů. Proto dnes všem posílá tuto zprávu, že „nenávist ohrožuje demokracii, lži ohrožují demokracii a násilí ohrožuje demokracii.“

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

Ještě během noci řada vedoucích německých politiků odsoudila bezprecedentní chaos v politickém centru USA. Spolkový ministr zahraničí Heiko Maas na Twitteru vyzval, aby Trump a jeho stoupenci konečně přijali rozhodnutí amerických voličů a přestali pošlapávat demokracii. Povstalecká slova se promění v násilné činy – ať se tak dělo na schodech Spolkového sněmu a nyní Kapitolu. Sociálně demokratický politik varoval, že pohrdání demokratickými institucemi má nakonec devastující účinky.

Prezident spolkového sněmu Wolfgang Schäuble na základě předchozí obdobné situace, které byl vystaven německý parlament došel k závěru, že, jak se nyní ukázalo, nešlo o ojedinělou záležitost. Bude nutné prozkoumat ve spolupráci s bezpečnostními úředníky parlamentních skupin, jakož i hlavního města Berlína a spolkovým ministerstvem vnitra závěry, které je třeba učinit pro ochranu Spolkového sněmu. Za tímto účelem již byla na německém velvyslanectví ve Washingtonu vyžádaná zpráva o tom, jak mohlo dojít k excesům násilí v tomto distriktu. Křesťansko-demokratický politik obvinil odcházejícího amerického prezidenta za vznik této situace a napsal předsedkyni Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové, že Trump, místo, aby přiznal svou zjevnou porážku, vyvolal bouři na srdci demokracie.

Bývalý spolkový ministr zahraničí Sigmar Gabriel zareagoval šokovaně na útok na washingtonský Kapitol. Donald Trump dovedl americkou demokracii do propasti, prohlásil emeritní předseda sociální demokracie a radikalizoval své následovníky natolik, že neuznávají matematiku ani gravitaci. Snímky z Washingtonu mají zničující mezinárodní dopad. Vladimir Putin, Si Ťin-pching a Kim Čong-Un se budou cítit potvrzeni ve svém názoru, že západní demokracie nemají budoucnost, uvedl Gabriel v souvislosti s hlavami států Ruska, Číny a Severní Koreje.

Předseda sociálně demokratické parlamentní frakce v Bundestagu Rolf Mützenich vyzval k velmi jasným slovům EU a Německa ohledně incidentů ve Washingtonu. Jedná se o znepokojující události, které mohou mít obrovský dopad na demokracii ve Spojených státech. Musíme proto silně spoléhat na Evropu a nechodit po celém světě v americkém konvoji.

Předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen požaduje jasnou reakci států EU na eskalaci ve Washingtonu. Je to současný prezident, kdo podnítil občany, aby šli na Kapitol. Trump je žhářem institucí demokracie v Americe a to je třeba jasně pojmenovat doma i v zahraničí, zdůraznil křesťansko-demokratický politik.

Německé sdělovací prostředky jednoznačně odsuzují události ve Washingtonu a označují za viníka končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jak píší dnešní LANDESZEITUNG: "Bouře na Kapitolu je nechutným finále Trumpovy éry. Bude zapsána jako ostuda americké demokracie - i když skutečnou ostudou byla již volba tohoto narcisty“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.