Richard Seemann: Po sedmi letech byl Kurz svržen z trůnu

09.08.2020 21:17

Třicetitříletý lidovecký spolkový kancléř Sebastian Kurz byl po sedmi letech na pozici nejpopulárnějšího rakouského politika vystřídán zeleným ministrem zdravotnictví šedesátiletým Rudolfem Aschoberem.

Richard Seemann: Po sedmi letech byl Kurz svržen z trůnu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

V průzkumu provedeném prestižním časopisem Heute získal Aschober 49 procentní pozitivní podporu proti Kurzovým 43. Za ním se umístili další dva zelení členové vlády vicekancléř Werner Kogler, následovaný spolkovou ministryní spravedlnosti Almaou Zadicovou. Propadli přitom vládní lidovečtí politici jako jejich vídeňský špičkový kandidát Gernot Blümel na osmém místě a ministryně obrany Klaudie Tannerová dokonce na osmnáctém.

V čem překonal nový premiant průzkumu nejmladšího evropského premiéra? Podle odborníků svým chováním a projevem. Jeho klidný způsob vyjadřuje svrchovanost, jasnost. A to je v krizové situaci naléhavě nutné. Tímto způsobem oslovuje i ty lidi, pro které je Kurz příliš hladký a příliš opatrný, aby nevykazoval žádnou nahotu. Je jako kompetentní lékař u kterého chceme mít pocit, že bude chápat moje specifické problémy upozorňuje známý rakouský psycholog Stefan Verra.

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19612 lidí

A tento Kurzův nedostatek se projevuje v této době, kdy propukl skandál se společností Wirecard AG, poskytující celosvětové finanční služby, v jejímž čele stál Rakušan Markus Braun. Před měsícem se dostala do vážných problémů poté, co bylo odhaleno téměř dvoumiliardové manko a Kurz se od ní distancoval. Problémem však je, že od ní obdržel 70 tisícovou volební podporu a Brauna jmenoval do poradní rady své lidové strany. Nyní se vyhýbá veřejnosti a neúčastnil se ani zasedání bezpečnostní rady státu, kterou svolal, údajně pro nemoc. Opozice se za této situace odmítla účastnit jednání a označila to za „nehodné“ jeho chování. Překvapivě se rakouský spolkový kancléř neúčastní ani stého výročí solnohradského festivalu. Důvod nebyl sice udán, ale zřejmě se chtěl vyhnout setkáním s veřejnosti a odpovídat na nepříjemné otázky.

S napětím se proto za této situace očekávalo, zdali ministr zahraničí USA Mike Pompeo zavítá do Vídně. Na potvrzení jeho příjezdu do dunajské metropole se muselo čekat až do čtvrtka. Rakouské sdělovací prostředky poukazují, že se setká na začátku své cesty v Praze s předsedou naší vlády Andrejem Babišem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Odvolávají se přitom na jeho prohlášení, že plánované přerozdělení amerických sil nebude předmětem diskuse a že „Česká republika není zemí, do které by měli být američtí vojáci převedeni, protože naše bezpečnostní spolupráce se zaměřuje na další oblasti."

Ve Vídni se má Pompeo sejít s rakouským spolkovým kancléřem, spolkovým ministrem financí Gernotem Blümelem a ministren zahraničí Alexandrem Schallenbergerem, všichni jsou mimochodem členy Lidové strany.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…