Richard Seemann: Proces s neonacistou ve Frankfurtu zahájen

17.02.2022 22:16 | Komentář

Před frankfurtským okresním soudem začal dnes proces s autorem výhružných dopisů nazvaných „NSU 2.0“ s rasistickými urážkami a výhrůžkami smrtí. Bylo zahájeno čtení dlouhé obžaloby proti 54letému Alexandru Horstovi M., kterého Státní zastupitelství viní z urážek, pokusů o nátlak a vyhrožování i z veřejného podněcování k trestné činnosti. Dále vyvolávání nenávisti, držení dětské a mladistvé pornografie a porušení zákona o zbraních. Podle obžaloby byl jediným pachatelem, který zaplavoval Německo výhružnými dopisy s nacistickým podtextem.

Richard Seemann: Proces s neonacistou ve Frankfurtu zahájen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Je považován za vysoce inteligentního, žil sám a bez sociálních kontaktů až do svého zatčení v berlínské čtvrti Gesundbrunnen, části Berlin Mitte. Je synem bývalého člena Waffen SS, což může hrát roli v procesu a je dobrý šachista, což byla však jeho zkáza, jak konstatuje ARD. Podle státního zastupitelství ve Frankfurtu nezaměstnaný Alexander M. je autorem bezprecedentní série „Hrozivého dopisu“, který se stal známým pod klíčovým slovem nacionálně socialistické podzemí „NSU 2.0“ na konci roku 2019. Vystudovaný EDP specialista svůj první výhružný dopis poslal frankfurtské advokátce Seda Başay-Yildizové 2. srpna 2018 Ta v prvním procesu NSU vystupovala jako zástupkyně rodiny deseti obětí a byla také známá tím, že se jí podařilo dostat z Tuniska zpět Bin Ládinova bývalého bodyguarda Samiho A. V prvním dopise vyhrožoval její nezletilé dceři „zabitím“ a pak následoval start stovkové série „výhrůžek NSU 2.0“, z nichž poslední e-mail byl z 21. března 2021. Většina postižených byly političky, právničky, mediální profesionálky. Mezi adresáty ale patří i satirik Jan Böhmermann nebo hesenský premiér Volker Bouffier.

Alexander M. je ve 120stránkové obžalobě obviněn z 85 trestních skutků, včetně 67 extrémních urážek. V rasistických, vulgárních a velmi násilných e-mailech a faxech se podepisoval s dodatkem „Heil Hitler“ a „SS-Obersturmbannführer“. Vyhrožoval adresátům, jmenoval soukromá data, která se nedají najít na internetu – jako zablokované adresy nebo narození rodinných příslušníků. Některá, jak bylo zjištěno, byla získána z policejních počítačů ve Frankfurtu a Wiesbadenu. Státní zástupce má podezření, že se Alexander M. vydával za policistu a žádal údajné kolegy o pomoc, ale neexistuje pro to žádný přímý důkaz a tak je pro soud pouhým tvrzením vyšetřovatelů.

V bytě podezřelého vyšetřovatelé našli knihy o psychologických a rétorických tricích, kterými lze lidi oklamat a manipulovat s nimi. V průběhu vyšetřování policisté velmi brzy narazili na pravicovou chatovací skupinu na první policejní stanici ve Frankfurtu a ukázalo se také, že údaje byly získány z počítače policisty. Následovaly domovní prohlídky u jeho vlastních kolegů a skandál hesenské policie, při kterém bylo odhaleno stále více pravicových chatovacích skupin.

Podle hesenského ministerstva vnitra požádal jeden ze šesti úředníků na první frankfurtské vyšetřovně o jeho propuštění neobvykle velmi brzy. Dalších pět bylo proto zbaveno služby, ale pouze v jednom případě kvůli obvinění ze spoluúčasti na NSU 2.0. Jejich kárné řízení je přerušeno do pravomocného skončení trestního řízení. Mluvčí frankfurtského státního zastupitelství uvádí, že další řízení proti policistce a policistovi z prvního obvodu je stále otevřené. Nyní se čeká, zda proces proti Alexandru M. přinese nové poznatky., protože do skandálu kolem pravicových chatů s hesenskou policií je zapleteno více úředníků, než se původně předpokládalo.

Sám obžalovaný všechna obvinění popírá, protože pro své nenávistné maily použil šifrovaný prohlížeč Tor, který nezanechává stopy. Nakonec ale vyšetřovatelé narazili na komentáře na platformě nenávisti, jejichž styl byl podobný nenávistnému mailu. Jazykoví experti je analyzovali, stejně jako profily na šachovém portálu v podobném jazyce – policista si totiž vzpomněl, že se tam už dříve setkal s autorovým pseudonymem a jeho vyšetřovatelé si také všimli, že výhružné dopisy byly vždy zasílány během přestávek v šachové partii. Na jaře loňského roku se jim konečně podařilo zjistit IP adresy a čísla mobilních telefonů ze šachové stránky, které vedly k Alexandru M. Když byl v květnu zatčen speciální vyšetřující skupinou, byl pozdě večer u počítače, který byl v provozu a na kterém psal své výhružné dopisy. Na základě vyšetřování pak Státní zastupitelství na konci loňského roku Alexandra M. obvinilo.

V procesu je přítomen i odborník z oboru psychiatrie., frankfurtský právník Başay-Yildiz a poslankyně Bundestagu za stranu Levice Martina Rennerová. Ona a další čtyři adresáti nenávistných zpráv nevěří, že Alexander M. je osamělý pachatel a jsou přesvědčeni o cíleném předávání dat z policejních kruhů. Alexander M. má dva obhájce, kteří zdůrazňují, že ho nebrání politicky, ale podle trestního řádu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …