Richard Seemann: Proticoronové výtržnosti otřásají Švýcarskem

27.09.2021 7:35 | Komentář

Bernská kantonální policie zasáhla gumovými projektily a vodními děly proti několika stům účastníků nepovolené demonstrace proti epidemickým opatřením. Původně povolila průvod z nádraží do starého města a zpět.

Richard Seemann: Proticoronové výtržnosti otřásají Švýcarskem
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Demonstranti tak ve shonu večerního prodeje pochodovali ulicemi a skandovali "Liberté". Mnozí nesli květiny na znamení pokojného odporu, který byl však pouze dodržován na začátku jejího zahájení. 

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí
Poté však byla z davu odpalována pyrotechnika a došlo také k útokům házením různými předměty na policejní jednotky. Ta byla nucena v důsledku toho použit vodní děla, střelbu gumovými projektily a chemické dráždivé látky. Při akci, jak uvedla policejní mluvčí, nedošlo k žádným vážným zraněním.

K eskalaci došlo poté, když se demonstranti snažili zaútočit na Spolkový vládní palác, s cílem prorazit ochrannou policejní barieru. Při vytlačování davu docházelo k chaotickým scénám, při kterých policie perlustrovala demonstrující, z nichž desítka byla převezena na policejní stanici. Většina z nich byla již známá z předcházejících výtržností. Nyní budou muset čelit obvinění, mimo jiné z porušování veřejného pořádku, násilí a vyhrožování policistům. Bezpečnostní složky přitom také zabavily různé předměty, například nože a šroubováky a ještě v pátek ráno blíže nejmenovaný „maskovací materiál“.

Policie již v podvečer uzavřela hlavní městské náměstí Bundesplatz a obsadila ho policisty v zásahové výstroji. Již minulý týden ve čtvrtek došlo před Spolkovým palácem k nepokojům, které policie řešila rovněž pomocí použití technických a chemických prostředků. Znovu se bohužel ukázalo, že početný policejní kontingent s příslušnou výzbrojí byl nezbytný, jak prohlásil ředitel bezpečnostního odboru města Bern.

Bernská městská správa oznámila, že již nebude tolerovat žádné nepovolené demonstrace. Policie však nyní nemohla demonstraci potlačit v zárodku, protože by jinak ohrozila nezúčastněné třetí osoby, které se nacházely v prostoru zásahu. Policie uvedla, že se bohužel ukázalo, že velký policejní kontingent byl nezbytný a policie odvedla dobrou práci, když navíc na okrajích demonstrace došlo také k potyčkám mezi odpůrci opatření a levicovými autonomisty. Policie došla k závěru, že s každou demonstrací roste odpor obyvatelstva, protože veškerá veřejná doprava byla opět na několik hodin zastavena a veřejný život byl narušen.

V lucernském Willisau policie zabránila rovněž nepovolené demonstraci proti ochranným opatřením proti šíření covidu. Zastavila dav takzvaných "hledačů svobody" u vchodu do starého města. V následujících dnech bude policie prověřovat několik desítek zadržených osob, zda neporušili zákon.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…