Richard Seemann: Rakousko učinilo rozhodné opatření proti koronaviru

11.03.2020 22:13

Rakouská vláda s okamžitou platností vyhlásila rozhodná opatření k zabránění nekontrolovatelného šíření epidemie koronaviru. Především byly uzavřeny hranice pro Italy, kromě těch, kteří mají zdravotní potvrzení, že nejsou postiženi koronavirem.

Richard Seemann: Rakousko učinilo rozhodné opatření proti koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Zvláštní opatření bylo zavedeno pro německé turisty, kteří se masově vracejí zpět z Itálie. Jejich dokumenty jsou fotografovány, aby bylo možno kontrolovat, že Rakouskem projedou do Německa přímou cestou a nezdrží se na jeho území. Jinak jim totiž hrozí vysoké postihy.

Kromě toho byla přijata řada vnitrostátních opatření s cílem zabránit shromažďování osob.

Tato opatření byla vyhlášena lidoveckým spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem, ministrem zdravotnictví Rudolfem Anschoberem, ten reprezentuje Zelené,  a lidoveckým ministrem vnitra Karlem Nehammerem. Předcházela tomu zpráva ministerstva sociální péče, že bylo již prokázáno 157 případů onemocnění koronavirem, zjištěnými pěti tisíci testy a dvěma úspěšnými vyléčeními. Nejvíce případů je ve Vídni, Dolních Rakousích, následovanými Tyrolskem, Štýrskem, Horními Rakousy a Solnohradskem.

Protože podle ministra zdravotnictví se epidemie rychle šíří, byla přijata řada opatření zasahujících citelně vnitřní život země. „Musíme prostě na několik měsíců změnit  náš život“ prohlásil. Bylo především rozhodnuto omezit různá shromáždění až do začátku dubna přesahující sto účastníků. Dále pak budou od příštího pondělí omezeny přednášky na univerzitách a odborných vysokých školách. Nutno přitom očekávat, že budou provedeny obdobné zákazy ve školách po zjištění jaká, opatření bude nutno provést po jejich zavedení. Stane se tak poté, co budou zahájena jednání s příslušnými sociálními partnery.

Nepůjde přitom o demonstrativní opatření s možností po měsíce školy uzavřít. Je nutno před tímto rozhodnutí exaktně učinit tyto kroky, aby nebyly na jedné straně příliš rychle nebo již pozdě provedeny, prohlásil Kurz.

Celá společnost může tato opatření podpořit, když dobrovolně omezí sociální kontakty pro několik příštích týdnů. Především bude tak v zájmu starých lidí, kteří jsou nejvíce ohroženi koronavirem. Čím méně bude sociálních kontaktů,  tím lépe bude pro nemocnice.

Hlavními nositeli viru je především skupina čtrnácti a třicetiletých, protože právě oni mají nejvíce těchto kontaktů. V tom hlavní roli přitom sehraje uzavření univerzit, ale nutno věnovat pozornost především veřejné dopravě, protože by jinak společnost nebyla funkční.  Nikoliv všichni mají vlastní auto, ale  přeprava osob musí být zajištěna při omezení výletů.

Zatím Vídeň nemá v úmyslu -  jako v Itálii - hermeticky uzavřít osady i když je nutno s ohledem na vývoj situace tuto možnost nevylučovat.  Pokud by se tak muselo přesto stát, opatření prý  budou  provedena  v pravý čas.

Nevylučujeme, že vyhlášená opatření mohou trvat týdny i měsíce, ale budou pravidelně upravovány podle vývoje situace, prohlásil kancléř Kurz.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…