Richard Seemann: SPÖ zachvácena vnitrostranickým sporem

18.07.2021 7:35 | Komentář

Vnitrostranický spor u rakouských socialistů mezi předsedkyní strany Pamelou Rendi-Wagnerovou a burgenlandským hejtmanem Hansem Peterem Doskozilem vyvrcholil na začátku týdne vzájemným ostrým obviňováním.

Richard Seemann: SPÖ zachvácena vnitrostranickým sporem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Vyvolává nepochopení nejen mezi představiteli strany v jednotlivých spolkových zemích, ale i mezi pozorovateli, kdy nejznámější politolog Peter Filzmaier to hodnotí, že se jedná o "chování, které poškozuje činnost SPÖ".

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Na otázku ohledně postoje Rendi-Wagnerové odpověděl, že "čistě strategicky" nelze v současné eskalaci rozpoznat žádný smysluplný vzorec. Šéfka strany v televizních „letních rozhovorech“ rakouského Chorvata obvinila z "nečestnosti" a "velké nedůslednosti", Doskozil na to reagoval, že "už to neposlouchá", což Filzmaier zhodnotil jako veřejný konflikt, který "sebepoškozuje" SPÖ uprostřed letní krize. Ta se zbytečně dostávala do "eskalační spirály" a kvůli veřejně ventilovaným sporům se již nemůže vypořádat s žádnou další podstatnou otázkou. Podle prestižního politologa si tím škodí sama sobě a nahrává ostatním stranám.

Kromě poškození vnější komunikace způsobovala také značné vnitřní deformace, uvedl politolog s odkazem na ostatní spolkové země. Tam se projevila nespokojenost se současnými událostmi. Funkcionáři, kteří by se o hádkách dozvěděli i z médií, by byli nuceni vytvořit tábory, což by bylo pro SPÖ v Horních Rakousích a Štýrsku obzvláště nebezpečné, když se 26. září bude volit do zemského sněmu a ve Štýrském Hradci budou komunální volby.

Rendi-Wagnerová prohlásila, že po stranickém sjezdu, na kterém byla zvolena 75 procentní většinou, musí pracovat a že není čas, aby se strana zabývala sama sebou v době vývoje koronavirové krize, ale i problémy ostatních stran kolem "ibizského komplexu". "Nyní se sama stará o to, aby se toto téma opět dostalo do popředí zájmu veřejnosti," řekl Filzmaier. Místo toho vzájemným obviňováním "se v SPÖ děje to, co se po desetiletí dělo v lidovecké vládní ÖVP". Je třeba si společně sednout, znovu interně komunikovat a nesrovnávat nic s médii, když spirála eskalace se již roztočila.

Již není reálné očekávat, že se ven nic nedostane, a dominový efekt se již objevuje se zásahy dalších aktérů. Spor má navíc již dlouho osobní charakter a je na úrovni "kdo první hodil kamenem?" Každopádně tato aféra vyvolala rozruch a nejvýznamnější představitelé strany se vyjádřili, někteří i ostrými slovy, které bez teček nelze otisknout. Například korutanský hejtman Peter Kaiser prohlásil, že se všichni zúčastnění musejí "konečně vzpamatovat". SPÖ není "seberealizační seminář nebo kroužek v křeslech", řekl vídeňský starosta Michael Ludwig. Tyrolský šéf SPÖ Georg Dornauer zjistil, že došlo k "nesmyslné výměně osobních citlivostí" a vedoucí představitel strany Solnohradska David Egger byl více než rozhořčen. Rendi-Wagnerovou podpořil předseda parlamentní skupiny sociálně demokratických odborářů a šéf kovodělníků Rainer Wimmer.

Mluvčí sociálních demokratů Josef Muchitsch také v rozšířeném vídeňské listu Standard požadoval, aby se s Doskozilem nyní mluvilo "na rovinu". Vyzval obě konfliktní strany, aby se dohodly, vždyť obě mají mobilní telefon, prohlásil ironicky."

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …