Richard Seemann: Svět si připomíná miliony obětí holocaustu

27.01.2022 16:25

Dnes se připomíná památka obětí holocaustu, a to ve výroční den, kdy vojáci Rudé armády osvobodili 27. ledna 1945 přeživší z koncentračního tábora Auschwitz (Osvětim). Nacistický vyhlazovací tábor je dodnes považován za symbol masové vraždy šesti milionů Židů a milionů dalších nacisty pronásledovaných lidí.

Richard Seemann: Svět si připomíná miliony obětí holocaustu
Foto: Archiv
Popisek: Jména českých obětí holocaustu na zdi Pinkasovy synagogy v Praze

Při příležitosti mezinárodně uznávaného Dne památky obětí holocaustu si Ústřední rada Židů Německa stěžuje na „děsivou míru antisemitismu“ a vyzývá ke konkrétním krokům proti němu. V předvečer mezinárodní vzpomínky na osvobození přeživších vězňů v Osvětimi vyzvala k pokračování v zákonném vyšetřování nacistických zločinů. I po dlouhé době nejsou taková soudní slyšení důležitá jen pro oběti a jejich potomky, řekl předseda Ústřední rady Josef Schuster protože. „Ukazují naší společnosti, čeho jsou lidé schopni a kam mohou vést nenávistné projevy vůči menšinám."

Ve zveřejněném prohlášení Ústřední rada německých Židů vyzvala k rozhodnému postupu, protože 77 let po skončení šoa lze v Německu pozorovat "alarmující úroveň antisemitismu". „Mnohem více úsilí a sebekritického zkoumání vlastního postoje“ je zapotřebí v soudnictví, na univerzitách a školách, v kultuře i v policii a ozbrojených silách. Ústřední rada ve svém berlínském prohlášení vyzvala k rychlému zavedení zákona na podporu demokracie s cílem posílit oddanost antisemitismu. Kromě toho by měli být do státních zastupitelství ve všech spolkových zemích jmenováni pověřenci proti nenávisti k Židům.

Spolkové země a univerzity by měly zavést novelizovaný zákon o soudcích, který stanoví povinné kurzy o nacistickém bezpráví v právním vzdělávání. V souladu s tím musí být také reformováno vzdělávání učitelů. Nezbytný je také důraznější boj proti antisemitismu souvisejícímu s Izraelem. Předseda Ústřední rady Židů požaduje tvrdší postup proti antisemitismu a státní ministryně kultury Claudia Roth za Společenství 90/Zelení oznámila, že bude dále rozvíjet koncepci ústředního památného místa a posílí vzdělávací činnost. „Důležitým úkolem bude udržovat vzpomínku na zločiny v Evropě při životě, zviditelnit je v celé Evropě a ukotvit je v kolektivní paměti.

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

Den před vzpomínkovou akcí navštívil spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier památník koncentračního tábora Sachsenhausen v Braniborsku a položil věnec za oběti nacionálního socialismu za doprovodu braniborského premiéra Dietmar Woidke. V letech 1936 až 1945 bylo jen v tomto koncentračním táboře uvězněno více než 200 tisíc lidí, politických odpůrců nacistického režimu, Židů, Sintů a Romů, homosexuálů a válečných zajatců . Deseti tisíce z nich byly zavražděny nebo zemřely jiným způsobem.

V roce 1996 byl 27. leden v Německu vyhlášen národním dnem památky a od roku 2005 také Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu a vzpomínán pravidelně i v České republice, kde je významným dnem. Papež František učinil prohlášení před Dnem památky obětí holocaustu a varoval: tato vražda nesmí být nikdy zapomenuta a tato „neuvěřitelná krutost“ se nikdy nesmí opakovat. Na generální audienci ve Vatikánu 85letý patriarcha vyzval všechny, zejména učitele a rodiny, aby o těchto hrůzách vyprávěli budoucím generacím. "Aby mohla být vybudována budoucnost, ve které se již nebude pošlapávat lidská důstojnost," řekl papež František.

Generální tajemník OSN António Guterres v rámci bohoslužby v Synagoze v Park East v New Yorku u příležitosti Dne památky obětí holocaustu varoval, že lidé na celém světě "se musí všude postavit proti nenávisti a fanatismu". Byl šokován, když se nedávno dozvěděl, že jen necelá polovina dospělých na světě slyšela o šoa. Nedostatek znalostí mezi mladou generací "je ještě horší," řekl Guterres na akci. "Naší odpovědí na nevědomost musí být vzdělání. Vlády všude mají odpovědnost učit o hrůzách holocaustu. "Je přitom potěšující , že v současné době mladí lidé projevují velký zájem o éru nacismu a stále více zajímají o éru zločinců nacionálního socialismu kterou prožili jejich prapředci.

U příležitosti Dne památky obětí nacionálního socialismu se v Berlíně ve čtvrtek v Bundestagu tradičně koná uctění památky obětí nacionálního socialismu. Ústřední řeč letos pronese Inge Auerbacher, která přežila holocaust a vystoupí i předseda izraelského parlamentu Mickey Levy. Před Evropským parlamentem ve čtvrtek promluví také přeživší: Margot Friedländerová, které nedávno bylo 100 let. V ten den na více než na sto pamětních místech v Německu po setmění osvětleny četné místní pamětihodnosti. Ve Vídni položila polská velvyslankyně Kozlowska a ukrajinský velvyslanec Khymynets věnce k památníku rakouských židovských obětí šoa na Judenplatz. V Senátu České republiky se po roce opět uskuteční tradiční vzpomínkové setkání u příležitosti dne památky obětí holokaustu a pietní akce česko-izraelsko-americká připomínka zavražděných či perzekvovaných diplomatů židovského původu v Černínském paláci.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…