Richard Seemann: V Praze došlo k setkání nových ministrů zahraničí Česka a Rakouska

01.01.2022 7:29 | Komentář

Hranice mezi Rakouskem a Českou republikou musí zůstat i přes pokračující pandemii otevřená. Shodli se na tom na jednání v Praze rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg (ÖVP) a jeho český protějšek Jan Lipavský (Piráti). „Jaro 2020 se za žádných okolností nesmí opakovat,“ řekl Schallenberg, podle kterého byla pandemie „bohužel dominantním tématem“ rozhovoru, zdůraznila ORF.

Richard Seemann: V Praze došlo k setkání nových ministrů zahraničí Česka a Rakouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Hranice musí zůstat otevřená, aby nedošlo k nepříznivému ovlivnění ekonomiky a desítek tisíc dojíždějících na jejich cestách do práce – ty jsou „životně důležité“. Varianta Omicron ukázala, jak je situace nepředvídatelná. Zda se nové varianty objeví v nejbližších týdnech, podle Schallenberga nikdo neví. Také podle Lipavského nikdo nechce, aby se hranice znovu uzavřely. Spolupráce i v otázkách pandemie je výborná a taková musí zůstat i do budoucna. "Hodně jsme se naučili ze situace na jaře 2020," řekl Lipavský. Schallenberg se se svým českým protějškem také zabýval tématem atomové energie. Bylo konstatováno,, že se na tom Rakousko a Česká republika neshodnou. Člověk je však „vděčný za otevřenou výměnu informací“ a Schallenberg vyjádřil naději, že dosavadní informační politika v ČR se nezmění, informovala rakouská veřejnoprávní televize.

K vzájemné návštěvě došlo v době kdy de facto došlo k rekonstrukci obou vlád, české na základě volebního vítězství pětikoalice a rakouské v důsledku definitivního jmenování nového rakouského kancléře Karl Nehammera namísto Sebastiana Kurze, který opustil politickou scénu a který má podle posledních informací médií novou práci. V souladu s tím bude příští rok pracovat jako „globální stratég“ pro technologického investora a Trumpova podporovatele Thiela německo-amerického technologického investora. Pětatřicetiletý bývalý nejmladší evropský premiér potvrdil, že bude od prvního čtvrtletí pracovat jako „globální stratég“ pro Thiel Capital, uvedly vídeňské „Kronenzeitung“ a zpravodajský portál „Heute“ s odvoláním na Kurze.

Rakouská média už bezprostředně po jeho rezignaci ze všech politických funkcí na začátku tohoto měsíce spekulovala o tom, že Kurze bude najat Peterem Thielem do high-tech firmy v kalifornském Silicon Valley. Rodák z Frankfurtu Thiel byl jedním ze zakladatelů online platební služby PayPal a prvním externím investorem Facebooku, dnes Meta. Založil také společnost pro analýzu dat Palantir, jejíž monitorovací software používá i vláda USA. Thiel je považován za politicky konzervativního a podpořil exprezidenta Donalda Trumpa dary na jeho prezidentskou kampaň. Jak uvádí "Today", Kurz a Thiel se znají mnoho let.

Kurz jak známo odstoupil z funkce rakouského kancléře na začátku října kvůli přetrvávajícím obviněním z korupce a na začátku prosince se stáhl ze všech politických funkcí. když krátce předtím vyvolá politické zemětřesení v Rakousku a byl to konec jedné z nejúžasnějších politických kariér v alpské republice. Mezi tím přestalo šeptání o možném „comebacku“, po deseti letech v politice, kdy předtím jako ministr zahraničí a samozřejmě předseda strany ÖVP, byl považován za „výjimečný talent“. Hospodářské a korupční státní zastupitelství (WKSta) ve Vídni aktuálně zjišťuje, zda šlo jistě o talent, ale nejen o něj.

Vzneslo obvinění nejen proti tzv. „Teamu Kurz“, ale také proti Kurzovi samotnému a některým dalším obviněným: zpronevěra, úplatkářství, korupce – nebo alespoň podněcování k tomu, což je v Rakousku z právního závažné. Kurzovi „pretoriáni“ na cestě k moci si kupovali pozitivní pokrytí prostřednictvím daní placených inzerátů v bulvárních a prodejných novinách, včetně z daní financovaných a zmanipulovaných průzkumů ve prospěch svého šéfa. Poslední politické vystoupení Sebastiana Kurze bylo jakýmsi závěrečným vládním prohlášením. Chtěl znovu pozitivně připomenout na svou politiku, o které se ale v poslední době ze zmíněných špatných důvodů téměř nemluvilo.

Každý den se muselo o mnohém rozhodovat – a on jak sám dělal chyby: „Nejsem světec ani zločinec“ prohlásil když se odhalilo, že vyšetřování se opírá o více než 300 000 chatů ze zabaveného smartphonu jeho nejbližšího „pretoriána“, které se nakonec staly hlavním důvodem jeho rezignace, nejprve jako kancléře, a pak definitivního odchodu z politiky. Kurz sice říká, že se osobně těší na den u soudu, kdy dokáže, že obvinění proti jeho osobě jsou „prostě mylná“, ale zřejmě se připravuje na odchod ze své vlasti za oceán, kde bude hledat nové štěstí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…