Richard Seemann: Vánoční úvahy našich sousedů

31.12.2020 10:02

Při příležitosti vánočních svátků zazněly u našich německy hovořících sousedů úvahy význačných představitelů.

Richard Seemann: Vánoční úvahy našich sousedů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier vyjádřil přesvědčení, že koronavirová pandemie bude překonána. Ve svém vánočním projevu vzpomněl na oběti i na zachránce. Zdůraznil, že drtivá většina lidí v Německu byla ohleduplná a projevovala vzájemnou solidaritu. Ačkoli je cesta delší a náročná, světlo na konci tunelu bude jasnější a Vánoce se staly také festivalem naděje. Vakcíny jsou schváleny, očkování začalo v neděli a tím krok za krokem se přibližujeme ke konci krize.

Prezident vzpomenul na bojovníky s pandemii a současně na lidi, kteří prohráli boj s touto nemoci. Mnozí zemřeli hořkou, osamělou smrtí a současně poděkoval těm, kteří byli v první řadě v boji proti viru. Jako příklady jmenoval lékaře, zdravotní sestry, pedagogy, vědce a řidiče sanitek.

Země se ukázala silnou, protože tolik lidí se obětovalo pro ostatní, šlo o rozumnou většinu, prohlásil Steinmeier. Odmítl často obzvláště hlasité popírače nebezpečí viru, proti kterým na štěstí stáli občané projevující úctu a solidaritu.

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

Spolkový prezident rovněž vyzval k solidaritě s mladší generací. Pandemie zpomalila mnoho mladých lidí, kteří začali pracovat, chtěli začít trénovat nebo studovat. Nyní je třeba zajistit, aby mohli vyrazit za lepší budoucností.

Předseda Ústřední rady Židů Josef Schuster prohlásil, každý kdo srovnává omezení způsobená koronou s událostmi ve Třetí říši, nemá žádnou představu o historii. Dnes existuje - jasně řečeno - neomezený antisemitismus, za který částečně odpovídá i Alternativa pro Německo (AfD). Představitelé AfD šíři teorie extrémní pravice a proto má značné pochybnosti o tom, že strana je demokratická, uvedl Josef Schuster. Pokud ale porovnáme s tím, co bylo o Vánocích jiné než o předcházející Chanuce, nemáme až tak velký rozdíl. Jednoduše řečeno:

V Chanuce je zvykem, že se setkáváte v kruhu přátel, tedy se konají slavnosti podobné těm, na které jste zvyklí na adventní odpoledne v křesťanské oblasti. To vše muselo být letos kvůli koroně vynecháno. To samozřejmě neznamená, že chanukové svíčky nebo svícny nebyly zapáleny.

Rakouský spolkový prezident Alexander Van der Bellen vyzval obyvatele k optimismu. Dříve, než se původně očekávalo, nyní existuje vakcína, díky tomu se proto nyní cítíme sebevědomě, prohlásil. Jsem ohromen, že výzkum vyvinul, otestoval a schválil vakcínu během několika měsíců. To byl neuvěřitelný úspěch.

Korona nám ukázala i naše slabé stránky. Je snadné vybírat chyby a říkat, že to mělo být jiné. Vždyť pandemie vypukla několik dní po složení nové vlády, ale i kdyby byla ve funkci deset let, nemohla být na takovou situaci připravena. Nikomu není zakázáno mluvit, každý odborník je vyzván, aby vyhledal fóra kde může vyjádřit svůj názor. Jsem poslední, kdo řekne, že nebudu poslouchat vědu, ale vědci však také vědí, že věci můžete vidět ze dvou stran.

Podle názoru rakouského spolkového kancléře Sebastiana Kurze bude Evropa nyní čelit třetí vlně Covid-19. Proto první čtvrtletí nadcházejícího roku bude jistě extrémní výzvou, když počet infekcí v mnoha evropských zemích výrazně vzroste. V Rakousku opět proto platí přísnější omezení kontaktů mezi lidmi a každodenní omezení. Obchody a kulturní instituce se musí znovu zavřít, školy a univerzity zůstávají v distančním vzdělávání a tato pravidla platí do 17. ledna. Poté jsou plánována první uvolnění pro ty, kteří mohou ukázat negativní koronový test nebo byli již očkováni.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…