Richard Seemann: Ve Vídni se konala velká protivládní demonstrace

08.03.2021 7:37

Tisíce účastníků se v sobotu zúčastnily ve Vídni demonstrace proti vládním protiepidemickým opatřením a na projevu šéfa parlamentního klubu Svobodných FPÖ Herberta Kickla v Prátru.

Richard Seemann: Ve Vídni se konala velká protivládní demonstrace
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Policejní zásah proti útočníkům ve Vídni.

Ten obvinil Kurzovu vládu z „mocenském šílenství“, které rozděluje společnost za pomoci propagandy v médiích, což jeho publikum doprovázelo obvyklým skandováním „lživý tisk“. Politika EU v oblasti zdraví je „harmonizovanou mocenskou hrou“, protože „tam nahoře nám chtějí vládnout“, prohlašoval Kickl a neopomenul připomenout návštěvu kancléře v Izraeli. Jeho slova, že existuje „zdravotní apartheid“, který v současné době je jedním z projevů „otroctví“, byla doprovázena z davu antisemitskými výkřiky.

Demonstrující nedodržovali hygienické vládní předpisy a v jejich řadách byli nositelé roušek v menšině. Výzva je nosit a udržovat požadovaný odstup, se setkala se smíchem. V Prátru došlo k ojedinělým střetům mezi demonstranty a protestujícími, proti jejich vystoupení. Policie k obnovení pořádku použila také pepřový sprej a nakonec shromáždění rozpustila. Mezi účastníky byli představitelé krajní pravicové scény a mezi nimi se pohyboval bývalý vicekancléř a šéf FPÖ Heinz-Christian Strache.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

Původně se první setkání konalo u Karlova kostela. Odsud se přesunulo na okružní třídu ve středu Vídně, kde došlo k přílivu dalších demonstrantů. Zmobilizovaná policie kontrolovala nošení roušek a povinné vzdálenosti - což vyústilo v první střety s demonstranty. Již ve dvě hodiny odpoledne byla nakonec nucena zakročit na náměstí Marie-Theresie a tamní setkání zde rozpustila. Kickl s davem se odtud přemístil na náměstí Hrdinů, kde přednesl spontánní projev proti vládním opatřením. Prohlašoval, že jde zatím o „předehru“ podporovanou „ocelovými přilbami korony ve vládních úřadech“ a „špinavými lidmi“ na ministerstvech. Na shromáždění byla přítomna řada dalších členů vedení FPÖ.

Jsem na vaší straně, pokud jde o získání našich občanských práv zpět, zdůraznila poslankyně Dagmar Belakowitschová. Generální tajemník strany Michael Schnedlitz vyzýval, že je nutno bojovat za dosažení společného cíle, kterým je odchod současného spolkového kancléře což bylo doprovázeno souhlasnými výkřiky davu “Kurz musí pryč“. Proti dalšímu pokračování demonstračního průvodu, který skončil v Prátru se pokoušeli zabránit desítky cyklistů, kteří jim zablokovali další cestu. Nakonec policie uzavřela mosty přes Dunajský kanál a její mluvčí uvedl, že přitom musela mnohokrát zasáhnout. Řada demonstrantů byla tak zadržena, mimo jiné pro nedodržování opatření proti Covid-19 a neuposlechnutí výzev k rozchodu. Bude proti nim úřady vedeno řízení pro nedodržování vládních protiepidemických opatření a narušování veřejného pořádku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …