Richard Siemko: Je současná vláda ještě v souladu s ústavou?

13.05.2012 21:24

V poslední době můžeme sledovat jak narůst hlasů na obhajobu vládních opatření, tak drtivý narůst hlasů proti vládou prosazovaným reformám. Narůst četnosti odpůrců vlády a jejich reformních opatření je až zdrcující.

Richard Siemko: Je současná vláda ještě v souladu s ústavou?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Poslední průzkumy ukazují, že až 90 % respondentů je nespokojeno se současnou politikou, kterou prosazuje koaliční vláda a dnes již pouze dvě strany. Nemůžu si pomoci, ale nějak mi tato situace zavání nedemokratičností. Pro zajímavost jsem si pročetl jak ústavu, tak i listinu základních práv a svobod a zamyslel se nad jejich zněním. Například článek 1 obou částí:

Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.

Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.  

Pouhých 10 % lidí se domnívá, že vláda vládne demokraticky, a 90 % je přesvědčeno, že jsou jejich práva a svobody potlačovány. Dále článek 2 obou částí:

Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní.

Stát je založen na demokratických hodnotách a nesmí se vázat ani na výlučnou ideologii, ani na náboženské vyznání.

Dnešní stav, kdy mizivá menšina vnucuje svou vůli drtivé většině, silně připomíná časy minulé, kdy komunisté prosazovali svou ideologii proti vůli lidu. Copak to není ideologie, když menšina nutí většinu k opatřením proti vůli většiny? Tady se již nejedná o to, kdo má pravdu v prováděných opatřeních a jejich nutnosti provedení, ale o nedemokratický způsob vládnutí. Když to řeknu jinak, první články obou listin by měly být nadřazeny dalším článkům. Jednoduše proto, že jsou první!  Dále článek 3 obou částí:

Součástí ústavního pořádku České republiky je Listina základních práv a svobod.

Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

Nemůžu si pomoci, ale dnešní stav ukazuje, že základní práva a svobody mají pouze vybraní jednotlivci a pouze na základě politického smýšlení a postavení. Neboť, kdo neschvaluje politiku vlády, je ignorován a diskreditován! Jen si uvědomte o čem vypovídají všechna ta prohlášení vládních činitelů a jejich různých zastánců na adresu jak demonstrantů, tak i odborářů a všech, kdo jejich akce schvalují. Prý zneužívají demokracie a jejich principů pro nedemokratické žádosti na odstoupení vlády.

Jak dlouho ještě budeme tolerovat demagogické hlasy od vládních politiků a jejich očividné ignorování skutečné demokracie?

Politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním. Rozhodování většiny dbá ochrany menšin.  

Občané mají právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců.

Politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním; jenže dnes je již každému rozumně uvažujícímu člověku jasné, že vůle většiny je již jiná! Nemluvě o tom, že občané mají právo se podílet na správě věci veřejných přímo nebo svobodnou vůli svých zástupců, ale toto právo je jim dříve zvolenými zástupci zcela proti jejich vůli upřeno. Viz úryvek z níže uvedené disertační práce:

Politický režim je legitimní, je-li vcelku schvalován většinou občanů. Legitimita politického režimu se nemůže opírat jen o formálně-právní aspekty, protože hodnoty a principy, o které se režim opírá nejsou jen právní, ale především politické povahy. Existence státu a zvláště demokratického státu je spojena se dvěma základními pojmy, a těmi jsou legalita a legitimita. Každá státní moc v demokratickém státě musí splňovat základní požadavek legality a legitimity. Legitimita značí ospravedlnění nejen platného práva, ale např. i vládnoucí moci ve státě. Aby jednání, platné právo či rozhodnutí bylo legitimní, je třeba, aby většina společnosti uznávala jeho nutnost nikoliv na základě síly, ale z důvodu vlastního přesvědčení o jeho potřebnosti a správnosti z hlediska zachování hodnot, jež jsou v drtivé většině společnosti uznávány. Legitimní vláda je vládou, která je většinou společnosti uznávána jako reprezentant většinového mínění a orientace. K legitimaci státní moci slouží především svobodné volby v nichž občané vyjádří svůj názor a zvolí si reprezentaci, která vyjadřuje jejich aktuální postoje.

Pokud ovšem současná vláda jedná zcela úmyslně v rozporu s míněním většiny, viz průzkumy veřejného mínění, a ignoruje požadavek na předčasné volby, ztratila legitimitu na další vládnutí!

Kdyby si vládní politici a politici vládní koalice byli jisti svou oprávněností a právem i nadále vládnout proti vůli většiny, jistě by se nevyhýbali předčasným volbám jako čert kříži.

Odkazy: Viz úryvek z disertační práce Právní prostředky ochrany demokratického státu. Viz  is.muni.cz/th/40647/pravf_d/II.DisertackaII.doc

Vyšlo na blogu iDnes. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…