Roman Lupoměský: V životě za pandemie je potřeba se přizpůsobovat druhu postižení

09.03.2021 12:03

Doba pandemická mění životy lidí a pro osoby se zdravotním postižením, zvláště neslyšící klade další překážky. Život s koronavirem je pro neslyšící náročný. Pro neslyšící nosící masky nebo například respirátor, jak mohou odečítat? To nefunguje a způsobuje problémy neslyšícím lidem a jejich společenství. Život s maskou samozřejmě věci nijak neusnadňuje. Dle nařízení existuje výjimka pro neslyšící: masku můžete odstranit, dokonce i osoba, se kterou mluvíte. Zda druhá osoba dělá totéž, je další otázka?

Roman Lupoměský: V životě za pandemie je potřeba se přizpůsobovat druhu postižení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

V Česku se v únoru zdramatizoval vysoký počet pozitivních jako v Itálii v loňském roce, loni jsme měli lepší výsledky a letos horší. Oblast zdravotnictví ve službách neslyšícím zaostává, zejména na portálu MZ o covidu, kde mají k dispozici přepis pro neslyšící, ovšem jen pro někoho kdo špatně slyší, ale schopně mluví, ovladatelným linkem na přepis. Bohužel mezi sluchově postižené spadají různé kategorie různě postižených. Když já ovládám psaní ČJ, ale nemluvím, jak lze poslat vzkaz do elektronického formuláře? Další například zaostává s ohledem na mobilizování nemocnic v době pandemie a blokování komunikace je často obtížné, například při přijetí do nemocnic. Do centra očkování, když musíte jít či objednat se na očkování, poté pro přijetí samými lékaři a sestrami v masce a ochranném obleku a to samé platí například pro nabídky testů. U mladší generace neslyšících skoro všichni mají aplikace na záchranku 155 pro neslyšící, oproti tomu starší generace neslyšících ne, a pokud se objeví příznaky koronaviru, jak je těžké kontaktovat pomoc?

Pomůže očkování neslyšícím? Pokud jde o osoby se zdravotním postižením, opravdu Česko zaostává ve všech oblastech? Ale u nás v Česku je slabší tempo vakcinace oproti chudým zemím, například Srbsko již naočkovalo přes milión lidí včetně desítek neslyšících z Bělehradu, díky pomoci jejich rodičů. Například má známá žijící mimo Prahu, která je neslyšící jako já, o tom nic neví, jak se lze obrátit na svého praktického lékaře či očkovací centrum pro registraci? Mnoho nových věcí, lékařských termínů, údajů ze studií jako by se na ní zřítilo. Při vyšetření na přípravu očkování je nutné komunikovat - informování, výměna, hodnocení, zvažování otázek očkování, testování a podobně jako u slyšících, to neslyšící člověk získá jen zlomek informací? Nejlepší jsou mimo jiné internetové služby pro neslyšící při komunikaci s lékaři pro příjem k očkování. Například existuje video-online pro snadnou komunikaci přes tlumočníky znakového jazyka. Inovativní technika starší generaci neslyšících obecně brzdí a otázka osamělosti je ve společnosti velkým problémem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…