Rostislav Kotrč: Necháme se účelově klamat, aneb zásah v islámském centru podruhé

12.05.2014 17:03

Dne 25. dubna 2014 mnozí zaznamenali zprávu, že Útvar odhalování organizovaného zločinu, zasahoval v pražských mešitách. Vzhledem k mediální kampani, stížnostem islámské obce a zvláště diplomatů, kteří při této akci byli nezákonně omezeni, nechal ministr vnitra přezkoumat celý zákrok a na základě tohoto přezkumu zkonstatoval, že vše bylo v pořádku a nedošlo k újmě náboženských práv pražských muslimů.

Rostislav Kotrč: Necháme se účelově klamat, aneb zásah v islámském centru podruhé
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Jak jinak také mohl dopadnout onen přezkum, když celý zásah prováděla ÚOOZ, která je nyní tzv. vlajkovou lodí policie. A také jsme si již zvykli, že pokud pochybí někdo, nad kým je držena ochranná ruka, tak je vždy vše v pořádku, i kdyby přestoupení zákona bylo do očí bijící.

K samostatnému přezkumu a prohlášení pana ministra, je nutno podotknout, že závěry hovoří o tom, že buď zásah přezkoumávala osoba, která islámu nerozumí, nebo se žádné přezkoumávání nedělo a závěry byly prezentovány takové, jaké se hodili. Ostatně na obojí jsme v našich zeměpisných šířkách a zvláště u orgánů činných v trestním řízení zvyklí. Nechci tím samozřejmě nikterak znevážit pana ministra, jeho úkolem není být odborníkem na religionistiku a zvláště na islám, ale v případě takto závažné události, která má i mezinárodní diplomatický dosah, by se měl obklopit odporníky, kteří celou věc řádně, nestraně a v souladu s právem, posoudí.

K vyjádření  o legitimnosti zásahu a vzniklé situace lze jen konstatovat, že ten kdo panu ministrovi připravoval podklady k vyjádření o islámu a jeho náboženském životě, nemá žádné povědomí. V islámských centrech či v mešitách, probíhají modlitby kontinuálně a zvláště v pátek. Neboť pátek je pro muslimy svatým dnem, stejně jako neděle pro křesťany či sobota pro židy.  V islámském centru, pak od 13:30 hod. mělo být kázání.  Tedy tvrdit, že zásah páteční bohoslužbu nikterak nenarušil, protože byl mimo čas této bohoslužby - kázání, je naprostý nesmysl. Je to stejné, jako když jsou křesťanské bohoslužby od 9:00 hod. a v 8:50 hod. do kostela vtrhne policie, bude tam provádět úkony několik hodin, nejlépe a prohledávat kněžiště a manipulovat s oltářním náčiním a po ukončení celé akce nadřízený rozhodne a zkonstatuje, že bohoslužbu policie nikterak nenarušila, protože nepřišla v jejím průběhu, ale před ní. To, že probíhat pro přítomnost policie bohoslužba stejně nemohla, že byly znesvěceny místa a věci, které jsou pro dané osoby posvátné, to že celá událost hluboce zasáhla osoby, které do kostela chodí a má pro ně dalekosáhlé psychické důsledky, neboť jim vzala jistotu, bezpečí a klid. Tím se už bohužel nikdo nezabýval. Stejně tak to platí i u osob, pro které bylo v naší zemi islámské centrum, možná jedinou jistotou a spočinutím po útrapách, které museli prožít ať ve svých zemích, tak jinde.

Výše uvedeným textem se nechci primárně zastávat Islámu, ale principu náboženské svobody a toleranci k vlastnímu vyjádření víry a náboženství, které patří do každé svobodné společnosti. Zvláště v naší zemi je důležité si potřebu náboženské svobody a toleranci připomínat, neboť v v minulosti byla tato náboženská svoboda mnohokrát potlačovaná a to ať ze strany dominantní církve či vládnoucího režimu. Také je nutné si připomínat, že náboženské svoboda je součástí našeho právního systému a ústavního pořádku, je tedy zaručena tou nejvyšší zákonodárnou formou, která by měla být platná pro každého a může být omezena jen na nezbytnou dobu ve zvláště odůvodněných případech, tedy hrozí-li závažné nebezpečí celé společnosti.

Rostislav Kotrč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…