Rozalio: Zrušte podmínku očkování pro účast na školách v přírodě a letních táborech

11.05.2017 9:40

Spolek ROZALIO – Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování – dnes odeslal jednotlivým politickým stranám České republiky dopis.

Rozalio: Zrušte podmínku očkování pro účast na školách v přírodě a letních táborech
Foto: Jovanmandic
Popisek: Očkování dítěte

V souvislosti s počátkem předvolební kampaně tímto dopisem ROZALIO politické strany vyzývá k deklarování jejich pozice vůči represivním opatřením, které stát uplatňuje ve vztahu ke zcela či částečně neočkovaným dětem. Tato opatření jim znemožňují docházku do mateřské školy či účast na společných akcích jako škola v přírodě nebo letní tábor.

Otevřený dopis spolku ROZALIO politickým stranám s výzvou o deklarování názorové pozice k represivním opatřením vůči zcela či částečně neočkovaným dětem před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Vážený pane předsedo, vážené předsednictvo, vážení členové,

téma očkování v posledních letech stále více zajímá a současně také rozděluje naši společnost. Mimo jiné čím dál větší měrou prohlubuje nedůvěru rodičů v praktické dětské lékaře, odborníky na očkování i politiky a úředníky odpovědné za současné zákony a jejich veřejnou obhajobu.

Za všechny naše členy a příznivce se na vás obracíme se žádostí o narovnání nevyhovujícího stavu současných právních předpisů a o deklarování vaší názorové pozice k represím vůči dětem neočkovaným podle vyhlášky. Tato otázka zajímá mnoho rodičů a pro některé pak představuje velmi důležité kritérium, podle něhož budou vybírat svého zástupce do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

 Ministerstvo zdravotnictví ČR i odborné autority již mnoho let obhajují zákonem stanovený zákaz přijímat zcela či částečně neočkované děti do mateřských škol, na školy v přírodě, dětské tábory a jiné zotavovací akce. Toto pochybné a svévolné represivní opatření je prezentováno jako nezbytné pro ochranu veřejného zdraví a zachování kolektivní imunity v dětských kolektivech a skupinách. Jeho absurditu dokazuje i přijetí novely školského zákona, která – jako mávnutím kouzelného proutku – umožňuje od 1. září 2017 přijímání všech dětí, tedy i těch neočkovaných, do posledních ročníků mateřských škol.

V roce 2016 na tuto situaci zareagoval Senát PČR, když naprostou většinou schválil senátní novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která rušila alespoň podmínku očkování pro účast na škole v přírodě a zotavovacích akcích. Novelu však zablokovala vláda ČR, čímž dala jednoznačně najevo neochotu ke změně opatření, jehož cílem je represe, nikoli ochrana zdraví dětí.

Vyzýváme vás k iniciování či alespoň podpoře takové právní úpravy, která zruší podmínku očkování pro účast na školách v přírodě a zotavovacích akcích a umožní navštěvovat mateřské školy všem dětem od tří let, jak je to běžné ve všech sousedních zemích. Žádáme vás o narovnání současného právního stavu, podle kterého nekompletně očkované děti ve věku 3-5 let nemohou navštěvovat předškolní zařízení vůbec, ve věku 5- 6 let ho již navštěvovat dokonce musí, a od 6 do 18 let opět nesmí jezdit na školy v přírodě a zotavovací akce se svými spolužáky.

Současně vás žádáme o vyjádření vaší názorové pozice před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Sdělte, prosím, svým voličům, co od vás mohou očekávat v této otázce, která je pro mnohé z nich velmi důležitá.

Martina Suchánková, předsedkyně spolku ROZALIO

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.