Rudolf Baránek: Neprozřetelná likvidace tzv. „Švarcsystému“

06.02.2012 14:25

Otevřený dopis Strany soukromníků ČR předsedovi vlády České republiky panu Petru Nečasovi

Rudolf Baránek: Neprozřetelná likvidace tzv. „Švarcsystému“
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Premiér Nečas v Partii TV Prima

Vážený pane předsedo vlády,

dne 16.prosince 1989 jsem byl součástí 5000 budoucích soukromníků, kteří se ten den na Žofíně rozhodli iniciovat založení Sdružení československých podnikatelů. Tehdy jsme byli přesvědčeni, že po 40 letech bude svobodná republika o soukromníky stát nejen proklamativně, ale také, že si její představitelé budou vždy uvědomovat následky svých rozhodnutí.

Byla mi prokázána ta čest, že jsem byl na jaře 1990  zvolen předsedou Sdružení československých podnikatelů a po rozpadu federace jsem od 01.01. 1993 do 30.06.1996 vedl jako předseda nástupnické Sdružení podnikatelů České republiky. Byl jsem také zakládajícím členem a místopředsedou Rady hospodářské a sociální dohody (tzv. Tripartity) ČSFR a ČR, jejíž vznik Sdružení československých podnikatelů iniciovalo a spoluzakládalo.

Nepíše Vám tedy žádný teoretik, ale člověk, který dobu, ve které se vše zásadní a věřme že nevratné stalo, velmi aktivně prožil a podílel se na ni. Rozhodlo se o tom, že soukromé podnikání „převzalo“ v plném rozsahu roli, kterou za socialismu hrály národní a státní podniky a v zemědělství JZD a Státní statky. O výše uvedeném rozhodla tvrdě vybojovaná kombinace těchto procesů a událostí:

„restituce“, po 25. únoru 1948,
malá a velká privatizace, včetně klíčového odložení zahájení kupónové privatizace,

Zákon o půdě 3T,
funkční Tripartita, která udržela po celou dobu sociální smír,

tzv. Švarcsystém.

Ano, tzv. Švarcsystém je ten důvod, proč Vám píši dopis se žádostí o urychlenou nápravu vzniklé situace.

První, kdo chtěl sotva vzniklý, tzv. Švarcsystém zlikvidovat, byl tehdejší federální ministr financí Václav Klaus. Řekl mi to tehdejší ministr práce a sociálních věcí ČR, pan Horálek. Věděl, že Miroslav Švarc je členem Sdružení a požádal mne, abych toho „pachatele“ přivedl na jednání. Měl to za úkol od předsedy vlády ČR, Petra Pitharta. Na otázku ministra Horálka, co je to Švarcsystém a jak to chceme obhájit, odpovídal Miroslav Švarc: „je to obchodní vztah dvou firem, které se v tu dobu  potřebují a vše je ve stylu – JÁ PÁN, TY PÁN.“ Dodal ještě, že by si netroufl na různé jednorázové třeba půlroční zakázky přijmout řemeslníky do zaměstnaneckého poměru a potom, když už práce nebude, je propouštět. To by raději zakázku odmítl.

„JÁ PÁN, TY PÁN“ vládě Petra Pitharta jako vysvětlení stačilo na to, aby se ubránila tlaku federálního ministra financí.

Více jak 20 let používání  Švarcsystému pomáhalo po celou dobu výrazným způsobem snižovat nezaměstnanost a tisíce takto začínajících soukromníků dostalo odvahu se postupně postavit na vlastní nohy, rozšiřovat svoji firmu a také zaměstnávat své spoluobčany. Toliko historie.

Vážený pane předsedo vlády,

Strana soukromníků České republiky (SsČR) a 25 spolupracujících sdružení, cechů, společenstev, unií a komor ostře protestuje proti záměrům ministra Jaromíra Drábka z TOP 09 pomocí novelizovaného zákona o zaměstnanosti postupně likvidovat malé a střední firmy, které se velice těžce potýkají s probíhající krizí a přesto odmítají myšlenku zavřít firmy, které zajišťují práci a výdělek desetitisícům spoluobčanů. Místo alespoň morální podpory státu lidem, kteří se starají sami o sebe a navíc zajišťují živobytí pro spoluobčany, ministr Drábek se chlubí s citem sobě vlastním, přijetím několika set nových kontrolorů, kteří se už nemohou dočkat, jak se na soukromníky  vrhnou!

Výsledek bude následující:

Už  v průběhu letošního roku se začne zvyšovat nezaměstnanost a zvýší se tím náklady státu,
Ve společnosti vzroste už tak velké sociální napětí, mnoho lidí přijde o práci, mnoho malých firem bude nuceno ukončit činnost, mnohé z nich půjdou do konkurzu a budou čekat na exekutora. Ukončit podnikání není to stejné jako změnit zaměstnání.

Pravice vlastní vinnou ztratí nejvěrnější voliče.

Tvrdost zákona je jeho velkou slabinou. V praxi se budou vyskytovat desítky možných variant, kdy určit, zda jde o Švarcsystém nebo ne, bude velmi složité. Při očekávané tvrdosti Drábkových drábů se lze nadít tisíců dalších soudních sporů kvůli uděleným likvidačním pokutám, které skončí u nejvyššího soudu.
Kladu si otázku, jak úřady řízené ministrem Drábkem z TOP 09 zvládnou další desetitisíce nezaměstnaných, když v dnešní době jeho vinnou přivádějí statisíce spoluobčanů závislých na sociálních dávkách k šílenství a sráží jejich důstojnost nehorázným způsobem.

Upozorňuji, že ministr Jaromír Drábek z TOP 09 pod maskou nekompromisního bojovníka za úspory státních výdajů je schopen, pokud mu v tom nebude Vámi zabráněno, způsobit svým rozhodováním neštěstí mnoha lidí a způsobit České republice velké národohospodářské škody.

Vzpomínám, že za socialismu jsme o funkcionářích podobných kvalit říkali, že ušetří korunu, kdyby to stovku mělo stát.

Vážený pane předsedo vlády, Strana soukromníků České republiky (SsČR) a odborníci z 25 spolupracujících organizací, zastupující soukromníky, připravují pro Vaše posouzení návrh novely  (či novel), které si kladou za cíl zabránit nejhoršímu. S některými myšlenkami jsme už seznámili některé pravicové poslance a věřte, že jim zatrnulo z toho, co by se mohlo v blízké době dít. Tzv. Švarcsystém velmi dobře znají ze smluv se svými asistenty a poradci.

Z naší strany ale nejde o výčitky a obviňování, jde o to rychle sjednat nápravu, řekli jsme jim.

Na závěr bych chtěl dodat, že jsem si se slzou v oku onehdy přečetl Váš výrok z února 2009, kdy jste jako tehdejší ministr práce a sociálních věcí ČR řekl, že je špatné proti tzv.

Švarcsystému bojovat a dokonce jste uvažoval o jeho legalizaci v rozumném rozsahu. Ano. O to přesně jde.

Vážený pane předsedo vlády, věříme, že se opět zastanete soukromníků a sjednáte nápravu, která bude prospěšná pro republiku, soukromníky i jejich zaměstnance.

V Praze, dne 6.února 2012

Rudolf Baránek
1.místopředseda
Strany soukromníků ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana soukromníků ČR

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …