Rudolf Kučera: 17. listopad

17.11.2013 10:50

Existuje symbolická souvislost mezi 17. listopadem 1939 a 17. listopadem 1989 v policejním zásahu proti českým studentům. Oba zásahy jakoby probudily českou veřejnost, která si uvědomila, že státní a policejní moc je schopná jakékoli brutality, aby dosáhla svých cílů. Pak jsou tu ovšem rozdíly mezi oběma událostmi, dané přirozeně tím, že mezi nimi je padesát let a jednalo se o odlišný historický a společenský kontext.

Rudolf Kučera: 17. listopad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

Především se ale jednalo o povahu státní moci a její cíle. V roce 1939 šlo o počínající nacistickou okupaci v rámci Protektorátu Čechy a Morava za vlády říšského protektora von Neuratha. Tehdy chtěli nacisté odradit českou veřejnost od jakýchkoli protiokupačních vystoupení a aktivit a demonstrovali to na českých vysokých školách, jejich uzavřením a perzekucí řady studentů. Měla tím být zasažena česká inteligence jako potencionální aktivní protiokupační síla, s níž byla navíc spjata velká část společnosti. V roce 1989 bylo naopak snahou, a nevíme dodnes, kdo všechno se na tom podílel, probudit českou veřejnost z jejího normalizačního spánku a donutit ji, aby vstala od večerních televizí a šla do ulic. To, že policie brutálně zasahuje proti studentům a jednoho z nich údajně zabijí, mělo být úvodním aktem odstoupení komunistické vlády od moci a její předání do rukou jiné moci.

V roce 1939 tedy šlo o brutální zásah, jenž měl ochromit českou veřejnost, aby zapomněla na jakoukoli politickou aktivitu, zatímco v roce 1989 šlo o brutální zásah, jenž měl naopak probudit českou veřejnost, aby vstoupila do politického dění. Obojí se v podstatě podařilo a daných cílů bylo dosaženo. Obě události mají navíc ještě něco společného. V obou případech jde o využití studentstva jako nástroje pro ovlivnění široké veřejnosti, což je pochopitelné, protože vysokološkolští studenti jsou vždy vnímáni jako naděje národa a brutální zásah proti nim musí zákonitě vyvolat emotivní reakci veřejnosti. Je pravděpodobné, že aktéři událostí 17. listopadu 1989 počítali s tím, že zásah probudí i vzpomínky na 17. listopad 1939 a reakci veřejnosti ještě umocní.

Měli bychom vycházet z toho, že v dějinách se významné události málokdy odehrávají náhodně. A symbolická, nikoli reálná souvislost mezi oběma 17. listopady tady prostě je a můžeme předpokládat, že ji někdo využil. A to, že nevíme, kdo to vlastně byl, není takový problém, protože události vyústily v předání moci, které si jistě většina společnosti přála, jen nebyla do té doby schopná pro to cokoli udělat. Výstižně to před lety vyjádřil plukovník Daniševič, velitel pohotovostních pluků na Národní třídě, když uvedl, že on rozkaz k zásahu nedal, protože v té době si zrovna odskočil domů na svačinu. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

12:12 Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

Představitelé deseti zemí NATO souhlasí s tím, že Ukrajinská armáda může jejich rakety delšího dolet…