Rudolf Kučera: Legitimní otazníky

16.06.2013 10:45

V souvislosti se zatýkáním a domovními prohlídkami u řady lidí, blízkých ODS nebo přímo premiérovi Nečasovi se objevily spekulace, že se policie nějak vymkla politickému vlivu.

Rudolf Kučera: Legitimní otazníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

To však není možné, v žádném demokratickém, ale ani autoritářském státě se policie politickému vlivu nevymkne. Vždy jedná v nějakém politickém rámci. Nemyslím to účelově a záměrně, ale tak, že si při hledání narušitelů zákona je vždy vědoma toho, kam může jít a jak daleko může zajít. Akce podle mého názoru musela mít, vzhledem ke své dlouhé a utajované přípravě, nějakou politickou kryšu, jak říkají Rusové. Nechci spekulovat, kdo to je, ale brzy se to ukáže. Bude to ten, kdo z dané situace vyvodí pro sebe největší politický prospěch.  
 
Je ale třeba připomenout, že to byla ODS, která uvolnila ruce státním zástupcům a policii při při vyšetřování závažných případů korupce. Jenže uvolněná ruka zákona nyní dopadla na některé špičky ODS a přivodila jim rok před volbami porážku, ze které se patrně strana do voleb nevzpamatuje. Situace ovšem vzbuzuje celou řadu otazníků, z nichž některé budou vysvětleny, ale jiné už asi nebudou. Z řady otazníků vybírám dva. Připomínám, že žadná z těchto otázek nemá akci zpochybnit, ale pouze se podívat na věc z více úhlů. Na což má každý občan právo.  
 
Uvádí se, že celá akce byla pečlivě utajena. Jenže před začátkem akce v televizním Hyde Parku mluvil ústavní soudce Güttler, hlavně o církevních restitucích a tak trochu mimo kontext uvedl, že odstoupení tří poslanců ODS z parlamentu a jejich následné obdaření trafikami bylo podle mnoha názorů protiústavní. Příští den byli dva z těchto bývalých poslanců zatčeni, třetí možná bude, a zvolna se ukazuje, že tento případ politické korupce je patrně jádrem celé akce. Byla to náhoda? Zajímalo by mě pak, jakou klíčovou roli v něm hrála pani Nagyová, která podle dosavadních informací hrála pouze roli zprostředkovatelskou. Další otazník je spojen s druhým jádrem akce, a to jsou pánové Rittig a Janoušek. Oba mohli z neznámých důvodů během či před akcí odjet do zahraničí, stejně jako před lety Roman Krejčíř. Takže tato část akce, co se týká dokazování, vyjde asi do prázdna a ukáže se, že hlavním cílem byla paní Nagyová a přes ni premiér. Což by bylo příliš účelové a politické a mohlo se to hlavně obejít bez rakouských psů a jejich divadelního výstupu při svrhávání českého premiéra.  
 
K jednomu ze základních principů demokracie patří informovanost občanů. Jenže ti dodnes nevědí, kdo má být obviněn a z čeho. A pochybuji, že budou moudřejší poté, co jim to poví státní zástupce István. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…