Rudolf Mládek: Makačenka a profíci nastoupí

16.06.2019 11:33

Tak tohle slibují politici, když hovoří o obsazování vedoucích státních pozic počínaje ministry a primátory a konče řediteli státem ovládaných firem. Včetně podílu žen na těchto funkcích. Přiznejme si, že plnit tyto sliby se jim moc nedaří. A důvod je zcela prostý. Tak jako z vrány neuděláte papouška, tak z nevzdělaného (ne)politika neuděláte odborníka. Stačí se mnohdy u vybraných kádrů podívat na jejich dosažené vzdělání. Často jsou mimo obor a nezřídka se vzděláním nízkým a praxí nulovou. Tihle lidé se mohou možná umakat k smrti, ale nic pořádného za nimi stejně nezůstane.

Rudolf Mládek: Makačenka a profíci nastoupí
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Falešné fangličky

Politické formace, strany a hnutí, milují tzv. odborné komise a hned tam lákají makačenky a profíky. Kdo to absolvoval ví, že je to šidítko a to jedno z nejhorších a jedno z nejparazitnějších. Mnohdy skuteční odborníci vypracují smysluplné plány, které si následně „stranicky“ vybraný (ne)politik přivlastní za své a rozumy rychle nabyté mediálně prodává. Na členy odborné komise zapomene minutu po svém zvolení a jmenování do funkce. Nepřekvapí, že mnozí pozvaní odborníci se ptají, kdo jim jejich práci zaplatí, protože tenhle trik s tzv. „olizováním mozků“ už znají. A hle, náhle o ně není zájem. Opačně, už jen hlupák by se nechal pozvat, aby (ne)politikovi dělal užitečného idiota.

Makačenka s duševní úrovní dělnických kádrů

Makačenka a tzv. profíci sice nastupují, ale odborníci se dnes ve vrcholové politice objevují zřídka a u některých rezortů je to doslova tristní. Šance, že by se to změnilo je spíše malá, než velká. Špičkoví odborníci do politických formací dnes nevstupují, jednak proto, že vědí, že tam žádnou kariéru neudělají, a také proto, že pokud pak vládne opozice, tak ta se je pokusí okamžitě doslova lynčovat. Rušení celých útvarů je to nejednoduší řešení s tím, že jinak pojmenovaný útvar se stejnou náplní práce se obsadí „správně“  vybranými novými makačenky a profíky. Tak se nedivme, že stát je skoro v rozvalinách, práva se dovoláte až za dlouho, o spravedlnosti si můžete nechat zdát a při jednání na úřadech a ministerstvech zíráte, jak „vyvolení“ mnohdy nemají ponětí o elementárních věcech, které by měli vykonávat.

Makačenka a profíci jsou obvykle ta nejhorší fake news

To, že politická vůdkyně či vůdce někoho prohlásí za makačenka a profíka ještě neznamená, že jím opravdu je. Často je až úsměvné, jak bezradně zírají na problém, jehož vyřešení by odborník zvládl levou rukou. Ale zpětná revize těchto mediálních a politických  produktů už není. Navíc mnohá média za dobré honoráře  objednané profily „profíka  a makačenka“ ráda prodávají i s vědomím, že je to s objektivitou hodnocení jako za doby Rudého práva. Ale peníze novinářům nesmrdí.

Dědictví, o které si Češi řekli

Tak má občan to, co si volbou zasloužil. A platí ti o i tehdy, když hlasoval opačně proti vítězi.. Stále mu zbude jen ta smůla a pohled na provařené tváře, které horem dolem slibují, ale mnoho toho za nimi nezůstane. Ani dnes ani zítra. Ale přeci jenom něco ano. Protože mnoho neumí, vymýšlejí stále nové a nové zákony. Socialismus jich měl aktivních 500 tihle „makačenkové a profíci“ jich vyplodili už přes 4000. Lidé jim nerozumní, právníci se v nich topí. A občan tyhle makačenka a profíky stále volí. Proč, to ví asi jenom on sám. Ostatně sám na to doplácí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …