Rudolf Polanecký: Od Babiše psaní

07.09.2013 22:33

Možná jste ten dopis dostali také. Miliardář bez miliard na kontech se snaží v předvolební kampani sehnat hlasy.

Rudolf Polanecký: Od Babiše psaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

„Možná jste o mně už slyšeli. Jmenuji se Andrej Babiš. Za dvacet let jsem v České republice od úplné nuly, bez privatizace a bez korupce vybudoval největší tuzemskou soukromou firmu, která zde zaměstnává více než dvacet tisíc lidí. Tuto firmu budujeme pro další generace. Se stejnou vizí by se měla dělat i politika,“ píše se v dopise.

Kdo by o Andreji Babišovi neslyšel? Člen KSČ, spolupracovník STB, člověk, který získal v roce 1994 úvěr ve výši 4 miliony USD (tehdy se platilo za dolar 30 korun), v roce 1998 ještě neznámý podnikatel se stal miliardářem, těžícím z pěstování řepky a jejího povinného přimíchávání do pohonných hmot.

Andrej Babiš se snaží vzbudit dojem, že on je ten čistý, nezkorumpovaný, se všemi to dobře myslící štědrý donátor. V USA mafiáni také vystupovali jako ctihodní občané a dávali spousty peněz na dobročinné účely… Ale nesrovnávám. Doba je už jiná.

Babiš píše, že neprivatizoval. Zde jednoduše lže. Na Slovensku privatizoval společnost Agrofert, a to, podle redaktora Jaroslava Spurného, podrazem vůči svým zaměstnavatelům, protože společnost privatizoval za jejich zády. To se stalo v roce 1994, v době kdy získal onen 120-ti milionový úvěr.

V roce 2001 se zúčastnil privatizace Unipetrolu. Jaroslav Spurný: „Babiš s přispěním majitele, tedy státu, ovládl zdravou část krachujícího Chemapolu, pak další chemičky a Zemanova vláda přiklepla v roce 2001 v privatizaci „Babišovu“ Agrofertu nakonec i Unipetrol. Babiš (který za podnik nabídl o tři miliardy méně než konkurenční britský uchazeč) ale nakonec za firmu nezaplatil a za rok ji státu „vrátil“. Přesto jej vláda – tentokrát Grossova – skandálně pustila do nové privatizace Unipetrolu.“

V roce 2004 Špidlova vláda schválila prodej Unipetrolu za 15 miliard polskému PKN Orlen. Nikdy nebylo vysvětleno, proč ze soutěže vypadly firmy, které nabízely o 4 miliardy víc. A zde to začíná být zajímavé. PKN Orlen měl s Babišem dohodu, kdy měla polská firma v případě úspěšné privatizace za pomoc Babišovi prodat podíl v Unipetrolu.

Slib Orlen nedodržel a Babiš následně vysoudil 2,7 miliardy odškodného. Podle šetření polské policie využil Orlen Babišovu pomoc kvůli jeho kontaktům na Stanislava Grosse. Polské šetření konstatovalo: „Při privatizaci se uplácelo. Podle svědectví vysokého polského státního úředníka byla při prodeji na obou stranách hranice rozdána miliarda korun na úplatcích. Vyšetřování možné korupce se na české straně nikdy vážně nerozjelo, kauzu zametla pod koberec i parlamentní vyšetřovací komise.“

Vyšetřovací komise polského parlamentu dále uvádí: “Vliv Agrofertu musel být obrovský, když dokázal přimět českou vládu k tomu, aby odmítla nabídku, která byla o 40 procent vyšší než nabídka PKN Orlen.“ Babiš tedy nikdy neprivatizoval a nezúčastnil se korupce.

Jeho majetek se odhaduje na 1,4 miliardy USD. vydatně mu v tom pomáhá fakt, že jeho firmy pěstují řepku, další firmy tuto řepku zpracovávají jako přísadu do pohonných hmot. Přimíchávání řepky do pohonných hmot je povinné a firmy za tuto činnost získávají státní dotace. Jen v letech 2007 – 2011 získal Agrofert od státu 3 miliardy na dotacích.

Jaká jiná soukromá firma se může pochlubit takovým příspěvkem od státu, a to ještě de facto povinným? Andrej Babiš říká, že nejde do politiky pro peníze. To je pravda, protože peníze od státu už má zajištěné. Jeho hnutí ale není ničím jiným než trochu vylepšeným podnikatelským projektem VV.

Díky svým miliardám se v kampani obklopil mediálními tvářemi. Naposledy se pochlubil, že jej podporuje Jaromír Jágr a vtipálci začali tvrdit, že se Babišova firma přejmenuje na Jágrofert. Jenže sama velká 68 uvedla věci na pravou míru.

Babiš sponzoruje dětský sport, za což mu je Jaromír vděčný a natočil s Babišem reklamu na kuřata. Politickou podporu mu ale nevyjádřil. „Nerad probírám politiku na své facebookové stránce, ale teď musím zareagovat. Politické hnutí ANO 2011 nepodporuji, ani žádné jiné,“ napsal Jaromír Jágr na svém profilu na facebooku.

Babišovo hnutí nemá žádný volební program. Dopis voličům je plný prázdných frází s tím, že Andrej Babiš ví jak všechno zlepšit. Jak, za co, s kým a za kolik už se nedozvíme. Hesla na billboardech jsou stejně obsahově prázdná jako dopis.

Děkuji, takové hnutí, byť by se pyšnilo padesáti mediálními tvářemi, mi neimponuje. Notabene, pokud tvrdí, že jsme všichni šikovní, ale řídí nás nemehla. Holt, asi je Babiš mehlo. A představa, že jsou všichni šikovní? V tom případě bychom byli národ výjimečných osobností ve všech oborech.

Skutečnost je taková, že skutečně šikovných lidí je jen hrstka z celkového počtu populace. Pravda, někdo může být šikovný popelář, ale tím se určitě svět nezmění. A ještě jednou otázka programu? Prý bude, ale zároveň se chce Babiš radit s lidmi na mítincích, co má mít v programu.

To už zde bylo – VV. Navíc je to neskutečně populistický přístup. Politika se nedá dělat tak, že do ní bude mluvit kde kdo a že pak následně bude splňovat přání všech. To by byl dort pejska a kočičky, i když pečivo z Penamu si s kvalitou onoho dortu příliš nezadá.

Politika to je především nějaká vize, kterou následují lidé s podobným náhledem na svět. Politika se může korigovat, ale nelze ji a priori brát jako výsledek rozlišných názorů spousty lidí. To by nikam nevedlo a skončilo by to zákonitě naštváním všech.

Stále víc si myslím, že cílem Andreje Babiše je propojení jeho byznysu s politikou. I když k tomu už asi dávno došlo. Takového spasitele skutečně náš stát nepotřebuje a nadávání na špatné politiky je programem jen pro slabomyslné jedince.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…