Rusko-česká smíšená obchodní komora: Vyzýváme českou vládu k obnovení plnohodnotné ekonomické spolupráce s federací

13.06.2016 15:14

Rusko-česká smíšená obchodní komora v návaznosti na projednání otázky o stavu rusko-českých obchodně-ekonomických vztahů na svém zasedání dne 9. června 2016, přijala rozhodnutí obrátit se na Vládu České republiky se žádostí vystoupit na Summitu EU s iniciativou nepodpořit prodloužení sankcí, které jsou ze strany EU vůči Ruské federaci vyhlášeny.

Rusko-česká smíšená obchodní komora: Vyzýváme českou vládu k obnovení plnohodnotné ekonomické spolupráce s federací
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Výzva byla na konci minulého týdne zaslána premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi, předsedovi Senátu Parlamentu ČR Milanu Štěchovi a ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi. 

Objem česko-ruské obchodní výměny se za období trvání sankcí vyhlášených ze strany EU vůči Ruské federaci a odvetných protiopatření ze strany Ruské federace výrazně snížil: dle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR klesl v roce 2015 objem vzájemného obchodu ve srovnání s rokem 2014 o více než 25% na 183,71 mld. Kč. Pro srovnání - objem obchodní výměny mezi Českou republikou a Ruskou federací v roce 2013 dosahoval výše 271,6 mld. Kč.

Vyhlášené sankce a přijatá protiopatření mají negativní vliv především na spotřebitele, řadové občany Ruské federace a České republiky. Jsou výrazně poškozeny české společnosti, které dodávají svou produkci do Ruské federace. Jedná se, především, o odvětví strojírenské, výrobu obráběcích strojů, agrární sektor. Ruské společnosti jsou tímto omezovány ve svém rozvoji a limitovány v získávání technologií z České republiky a dalších zemích EU.

Za dva roky účinnosti sankcí EU vůči Rusku je evidentní jejich neefektivnost z hlediska řešení těch politických úkolů, které byly vytyčeny na počátku jejich vyhlášení. Dostižení politických cílů je možné pouze cestou dialogu.

Rusko-česká smíšená obchodní komora tímto vyzývá Vládu České republiky obnovit plnohodnotnou ekonomickou spolupráci s Ruskou federací, vzdát se politiky ekonomických sankcí vůči Ruské federaci a být iniciátorem zrušení sankcí vůči Ruské federaci v rámci EU.

JUDr. Vladimir Ermakov, CSc., předseda RČSOK 

Ing. Libor Trubelík,  výkonný místopředseda RČSOK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …