SIMI: Portugalské odbory hájí práva pracovních migrantů

17.01.2012 16:00

Sdružení pro integraci a migraci (SIMI) považuje za pokrokovou spolupráci portugalských odborových svazů s cizineckou komunitou.

SIMI: Portugalské odbory hájí práva pracovních migrantů
Foto: SIMI
Popisek: Konference odborového svazu CGTP-IN v Lisabonu

Přinášíme závěry z konference, která se konala dne 16. prosince 2011 v Lisabonu a byla věnovaná vztahu odborů a cizinců. Šárka Zelenková ze SIMI byla zde účastná.

Konferenci pořádal portugalský ústřední odborový svaz CGTP-IN (Confederação Geral dos Trabalhadores Portugueses — Intersindical Nacional) v rámci projektu “Informovat a formovat”, který je vyústěním dlouhodobé práce CGTP-IN s komunitou cizinců a současně impulzem pro podporu aktivní participace cizinců v odborech.

Na konferenci přednesli své příspěvky zástupci odborových hnutí ze zemí, z nichž do Portugalska přichází nejvíce imigrantů – Brazílie, Kapverdské ostrovy, Východní Timor a Ukrajina. Řečníci shodně uvedli, že odbory mají hájit zájmy všech pracujících bez ohledu na původ, národnost či rasu. Práce vykonávaná cizinci má stejnou hodnotu jako práce místních pracovníků a je třeba udělat vše proto, aby obě skupiny měly stejné pracovní podmínky.

Podobně nejvyšší portugalský inspektor José Luis Pereira Forte zdůraznil, že hlavním úkolem inspektorátu je dodržování pracovních podmínek pro všechny pracující. Speciálně ve vztahu k cizincům zmínil postoj pozitivní diskriminace, neboť inspektorát si je vědom zranitelnosti imigrantů a častých případů zneužívání. Proto vysílá mnoho inspektorů do míst, kde cizinci nejčastěji pracují. Přitom ale zdůraznil, že inspektorát není cizinecká policie a nekontroluje oprávněnost pobytu, ale dodržování pracovních podmínek tak, jak je ukládá zákon. Pan Pereira Forte také zmínil dlouholeté partnerství s největším sdružením cizinců v Portugalsku Solidariedade Imigrante (mj. partnerem nevládní organizace SIMI pozn. aut.).

Zajímavý příklad spolupráce odborů s komunitou imigrantů uvedla představitelka Brazílie. Před pár lety se zjistilo, že pracovníci z Peru a Paraguaye pracují v brazilských oděvních továrnách v otrokářských podmínkách za stravu a nocleh, bez nároku na odpočinek. Brazilským odborům se díky silnému nátlaku podařilo dosáhnout toho, aby těmto cizincům byly zajištěny minimální důstojné pracovní podmínky a aby jejich zaměstnavatelé zaplatili pokutu.

CGTP-IN v rámci konference předložila dokument, ve kterém definuje svůj postoj, požadavky a kompromisy k pracujícím imigrantům.  Zde CGTP-IN jasně deklaruje, že hlavním  úkolem odborů v tomto ohledu je informovat a formovat pracovní migranty o pracovních standardech v hostitelské zemi. Přimět je, aby se syndikalizovali a požadovali stejné pracovní podmínky jako domácí obyvatelstvo.

Dokument zdůrazňuje důležitost syndikalizace zahraničních pracovníků v celkovém procesu integrace. Místo, kde imigrant tráví velkou část svého času, je zaměstnání a právě tam je třeba imigranty integrovat především. CGTP-IN prosazuje nekompromisní ochranu práv pracujících imigrantů. Všichni ti, kdo přispívají svou prací k růstu hostitelské země, mají právo na svou integraci. Proto CGTP-IN spolupracuje a rozvíjí další spolupráci s neziskovými organizacemi, které se věnují problematice migrace, za účelem zefektivnění integrace pracovních migrantů.

Sdružení pro integraci a migraci by uvítalo obdobnou angažovanost i ze strany českých odborových svazů, poněvadž právě ony jsou důležitým aktérem při prosazovaní pracovních práv všech pracovníků. Cizincům pracujícím v České republice by v první řadě měl být zajištěn lepší přístup k účasti v odborovém hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SIMI

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.