SPŘ usiluje o zařazení kvalifikací z oblasti projektového řízení

13.01.2012 10:00

Společnost pro projektové řízení o. s. (SPŘ) navrhla v letošním roce zařadit do Národního standardu kvalifikací ČR (NSK) nové kvalifikace pro tři klíčové profese z oblasti projektového řízení: Manažer projektu, Administrátor projektu a Manažer programů a komplexních projektů. Součástí návrhu je také způsob jejich ověřování. Dokončení procesu zápisu profesí je odhadováno na polovinu roku 2012. SPŘ chce tímto krokem připravit národní standard pro hodnocení kompetencí projektových manažerů, který může být pro některé odborné pracovníky dostupnější alternativou ověření jejich kvalifikace než podstoupení procesů mezinárodní certifikace dle standardů IPMA, PMI či PRINCE2.

SPŘ usiluje o zařazení kvalifikací z oblasti projektového řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Přínosy v zařazení kvalifikací projektového řízení do Národního standardu kvalifikací vidí SPŘ zejména ve zvýšení transparentnosti profesí souvisejících s řízením projektů a zviditelnění kvalitních, resp. kompetentních pracovníků. Osoby odpovědné za nábor či nominaci pracovníků do projektů se budou moci opřít o nezávislé posouzení kvalifikace těchto pracovníků a snížit tak riziko neúspěchu svých projektů. Zvýší se i kvalita projektů, které jsou v režimu zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb., pokud budou vedeny ověřeným pracovníkem. „Hlavní pozitivum tkví v postupném zvyšování úspěšnosti projektů a posilování projektové kultury v ČR,“ vysvětluje Ing. Michael Motal, prezident SPŘ.

Národní standard kvalifikací je registr celostátně uznávaných kvalifikací a profesí v ČR, který vznikl na základě zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Standard určuje a ověřuje odbornou způsobilost, kompetence, znalosti a dovednosti pro výkon registrovaných profesí. Tyto požadavky určují nejvýznamnější odborníci dané profese a hodnotí je autorizovaná osoba splňující jasné a konkrétní požadavky ze zákona.

Návrh SPŘ na zařazení kvalifikací do NSK zahrnuje nejen definici kompetencí pro profese v projektovém řízení a způsobu jejich ověření, ale také ustanovení Autorizované osoby, která je ze zákona pověřena příslušné kvalifikace ověřovat. SPŘ, jakožto zastřešující profesní organizace pracovníků v projektovém řízení, je připravena nést tuto zodpovědnou úlohu. „Hodnotit kvalifikace nemůže kdokoli, ale pouze osoba, která je odborníkem v projektovém řízení a má s hodnocením pracovníků v projektovém řízení dostatek zkušeností. Zaručí se tak přínosy pro stát, manažery, firmy i projekty,“ dále dodává Ing. Michael Motal.

Zápis kvalifikací projektového řízení do NSK bude významným krokem ke zvýšení kvality a efektivity realizace projektů v ČR. Kvalifikovaný projektový manažer zná nástroje a techniky pro předvídání rizik během projektu a dokáže se jim vyhnout nebo se na ně včas připravit. Chceme-li řídit projekt úspěšně, je žádoucí využívat kvalifikované pracovníky a vytvořit jim v organizaci, která projekt řeší, vhodné prostředí.

V případě projektů financovaných z dotací Evropské unie (EU) bude velmi přínosné odpovídající vyškolení a ověření kvalifikace posuzovatelů projektů v rámci jednotlivých operačních programů dle zmíněného Národního standardu kvalifikací. Posuzovatelé tak získají potřebnou kvalifikaci pro hodnocení kvality předkládaných návrhů na projekty po formální i věcné stránce. „Bylo by rozumné, kdyby v novém programovém období (2014–2020) platilo pro projekty financované z dotací EU závazné pravidlo, že je musí řídit osoba s ověřenou kvalifikací. Ať už ověřenou právě podle Národního standardu kvalifikací, nebo podle mezinárodních standardů IPMA či PMI. Dotace by se pak čerpaly efektivněji, nedocházelo by k vracení peněz kvůli špatnému řízení, nevznikaly by kauzy spojené s vyplácením dotací apod.,“ uvádí Ing. Michael Motal.

Nezbytnost kvalifikovaných osob pro úspěšnost projektů potvrzuje z vlastní zkušenosti také ředitelka odboru fondu EU Magistrátu hl. m. Prahy a současně ředitelka řídícího orgánu Operačního programu Praha  – Konkurenceschopnost Ing. Patricie Tiso Ferulíková, která se setkává s problematikou projektového řízení dnes a denně. „Sama jsem získala certifikát projektového manažera stupně D dle standardu IMPA, a to právě prostřednictvím SPŘ. Můj tým administrující projekty financované ze strukturálních fondů má již několik certifikovaných projektových manažerů. Za sebe mohu říci, že zařazení profesí z oblasti projektového řízení do NSK bude přínosné pro všechny subjekty participující na implementaci projektů financovaných z prostředků EU.“

Pro samotné pracovníky z oblasti projektového řízení představuje národní či mezinárodní ověření kvalifikace nezávislé potvrzení jejich odbornosti v projektovém řízení, vyšší úspěšnost na trhu práce a – jak dokládají statistiky – obvykle také nezanedbatelně vyšší výdělek.

Společnost pro projektové řízení vnímá zavedení kvalifikací projektového řízení do Národního standardu kvalifikací jako zásadní krok v rozvoji projektové kultury v ČR. Cestou k úspěchu je kvalifikovaný a kompetentní lidský kapitál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…