Sdružení Pro-Centrál: Skutečná fakta o artkině Centrál

15.04.2012 15:17

Dne 7. 4. 2012 zveřejnilo Statutární město Hradec Králové na svých internetových stránkách článek nazvaný Fakta o artkině Centrál. V reakci na tento článek se občanské sdružení Pro-Centrál rozhodlo zpřístupnit veřejnosti veškeré relevantní informace týkající se skutečné situace kolem artového kina.

Sdružení Pro-Centrál: Skutečná fakta o artkině Centrál
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Jelikož je v citovaném článku Města několik nepřesností, považujeme nejprve za nutné uvést některé informace na pravou míru.

1) Především sdružení není zavázáno k převodu projekční a části zvukové techniky k určitému datu, jak se ve vyjádření města uvádí, ale pouze k převodu techniky projekční k určitému datu. K převodu skutečně ještě nedošlo, ale ani k němu dosud nemělo dojít (má k němu dojít až do 31. 12. 2012).

2) Varianta jednostranné výpovědi sdružení z nebytových prostor města (z kina Centrál) není variantou zachovávající kino. Jediným výpovědním důvodem by totiž mohl být bod týkající se pronajímání prostor sdružením bez oznámení městu. Ovšem město o pronájmech kina na konání jiných akcí celou dobu fungování kina vědělo a nemělo k této praxi výtky. Bohužel je skutečnost taková, že jakákoli taková výpověď s navázaným bezúplatným převodem části zařízení na město by byla v následné insolvenci sdružení, která by tím pádem byla nevyhnutelná, napadena jako úkon města účelový a v rozporu s dobrými mravy (a především praxí, kterou dosud město samo více než osm let uplatňovalo a ve vztahu k dalším subjektům v jím pronajímaných prostorech uplatňuje). Po představitelích sdružení nelze takový postup – vyhovění výpovědi – spravedlivě požadovat, jelikož by se tím vystavili možnosti trestního stíhání pro trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku.

3) Dále usnesení města, kterým mělo sdružení bezúplatně převést, tedy darovat veškerý majetek projekční a zvukové techniky městu za prominutí penále, stanovilo nezákonně protiplnění (spočívající v podmíněném odpuštění penále ze strany města). Citováním tohoto nešťastného usnesení, od počátku právního paskvilu, který sdružení zcela pochopitelně odmítlo, by město nemělo zpochybňovat pověst sdružení.

4) Kdyby sdružení chtělo, aby kino nezůstalo v Hradci Králové zachováno, dávno by prodejem majetku nabytého Pro-Centrálem a na základě ocenění zhodnocení majetku města Pro-Centrálu pronajatého došlo k vyrovnání jeho pohledávek, resp. za utržené peníze by se se svými věřiteli vyrovnalo. Sdružení se však stále snaží městu nabízet varianty řešení s nadále fungujícím kinem. V tom cítí i podporu občanů a všech, kteří se připojili k petici. V těchto variantách chce ovšem město ochránit před kroky, které by k zachování kina nevedly.

Všem, kteří se chtějí dozvědět více podrobností a „skutečných fakt“, je nabídnut další text. Děkujeme všem, kteří kino podporují.

Leoš Kučera
o.s. Pro-Centrál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…