Sdružení praktických lékařů: Protestujeme proti sníženým úhradám, eReceptu a EET

10.10.2017 11:50

Lidé, kteří vyrazí 18. října k lékaři se zdravotním problémem nebo třeba jen pro recept, najdou zavřené dveře a na nich nápis PROTEST. Více než 6000 praktických lékařů pro dospělé, praktických lékařů pro děti a dorost a ambulantních specialistů z celé republiky totiž na den zavírá své ordinace. Vyostřují tak protest proti zacházení ze strany Ministerstva zdravotnictví. A varují – jsme ochotni zavřít i na delší dobu.

Sdružení praktických lékařů: Protestujeme proti sníženým úhradám, eReceptu a EET
Foto: SPL
Popisek: Praktická lékařka - ilustrační foto

Protest organizuje společně Sdružení praktických lékařů, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a Sdružení ambulantních specialistů. „Ocitli jsme se za hranicí únosnosti, od ledna platí povinnost eReceptu bez toho, aby na něj byl připraven systém, lékaři, lékárny, ba i samotní pacienti. K přibývající administrativní zátěži nám přibývá povinnost vést EET a jako třešničku na dortu ministerstvo připravuje snížení úhrad ordinacím praktických lékařů. To se dotkne především venkovských praxí. Utíkají nám starší lékaři a mladí se do oboru nehrnou. O pacienty, zejména v okrajových částech republiky, se nemá kdo postarat,“ vysvětluje důvody akce MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

Jak dále uvádí, ministerstvo se s praktickými lékaři nebaví a problémy primární péče ignoruje.

Dle statistiky Ústavu zdravotnických informací a statistiky bude v roce 2020 chybět 800 ambulantních lékařů. Praktický lékař se v průměru stará o přibližně 1700 pacientů. Ve městech jsou praxe menší, tedy kolem 1300 – 1500 pacientů, na venkově je to přes 2000 lidí a v některých lokalitách typu Chebsko, či Mostecko připadá na jednoho lékaře až 4000 pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …