Slávek Popelka: Ti zmetci politici nás už zase chtějí okrást

09.01.2017 18:01

Po více jak dvaceti letech tunelování národního majetku, jeho rozprodávání hluboko pod cenou i nezastíraného rozkrádání by se mohlo zdát, že v této zemi už nic opravdu cenného není.

Slávek Popelka: Ti zmetci politici nás už zase chtějí okrást
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr Holešovské výzvy Slávek Popelka

Poslední dobou se však internetem šíří informace o obrovských zásobách lithia, cínu a wolframu v Krušných horách. Cena rudy má údajně dosahovat astronomické částky  3 bilionů korun.
   Politici a státní úředníci v tom vidí příležitost k rychlému a snadnému zisku. Chtějí práva těžby prodat zahraničním firmám, pravděpodobně za pár miliard korun. Součástí smlouvy zřejmě budou i státní subvence za vybudování hal na zpracování rudy, dotace na vytvoření nových pracovních míst atd.

Zdroj: /commons.wikimedia.org:

Podle provedených výpočtů se u nás nalézá téměř 6 % světových zásob lithia. Podle velmi střízlivých odhadů je na Cínovci 37 milionů tun rudy., které obsahují lithium karbonát ve výši 0,8 procenta a 28 milionů tun rudy s obsahem cínu 0,4 procenta. Pokud stát zahájí těžbu, může lithium na Cínovci dobývat minimálně 50 nebo i 100 let. Třicet let staré odhady hovoří o tom, že by na Cínovci měl být až milion tun lithia. Při současných cenách by se kov prodal za tři biliony korun! Jen pro zajímavost náš státní dluh 1,6 bilionu by byl okamžitě smazán.

Jestli necháme potichu tuto krádež spát, tak se zase se někdo na náš úkor napakuje, vytěží naše lithium a nám tu zbude zdevastované okolí těžby, poškozená krajina, a lithium budeme dál draze kupovat a přitom naši horníci nemají práci, nechápu proč nás tu bude vykrádat zahraniční firma , copak by jsme si nemohli lithium vytěžit v rámci státního podniku a prodat! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla