Sofie Chrtková: Poslanecké platy

28.11.2014 19:27

To se to přidává z práce jiných, že? Poslanci zapomínají, že objem peněz na jejich platy a jiné placené výhody, které běžný pracující občan nemá, jde z peněz veřejných,tj. ze zdrojů, které poslanci netvoří, ale o to více jimi mrhají – „z cizího krev neteče“. Základní otázkou by mělo být, zda poslanci také odvádějí práci, za kterou si schvalují a navyšují platy, zda se chovají i morálně a solidárně, vzhledem k výši platů a důchodů občanů.

Sofie Chrtková: Poslanecké platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ve sněmovně

Měli bychom vzít ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou-Tominovou (ČSSD) za slovo, když občanům dala vědět, že: „vláda příští rok zmrazí existenční i životní minimum, přídavky na děti, mateřskou a rodičovskou dovolenou, příspěvky na péči o zdravotně postižené, aby se vyplatilo pracovat, a ne pobírat sociální dávky. (Události-ČT). Tento výrok není morální, není solidární a je přímo asociální, protože postihuje nejslabší a nejbezbrannější skupinu občanů. (Existenční minimum je 2 200 Kč a životní 3 410 Kč, minimální mzda 8 500 Kč, čistý průměrný plat 12000-15000 Kč, hranice chudoby je 9 600 Kč.)

S poukázáním jen na docházku našich poslanců do PS, nemluvě o zákonných zmetcích, které produkují jako houby po dešti, by si poslanci naopak měli platy zmrazit nebo dokonce snížit – aby se jim vyplatilo pracovat a ne brát stotisícové sociální dávky. Tímto by bylo srovnáno. Poslancům by se vyplatilo konečně  pracovat a zachovali by se navíc morálně a solidárně k podlidem.

Každý dnes ví, že je ohodnocována i „práce“ poslanců v různých výborech, které jsou vytvořeny jen proto, aby si mohli poslanci navýšit platy, takže se množí za tímto účelem různé nepotřebné výbory. O tvorbě výborů a jejich činnosti v PS mluvil velmi dobře bývalý poslanec František Ringo Čech. Ostatně, na co vůbec výbory, když zahrnují běžnou práci poslance v PS, tj. že za jednu práci jsou ohodnoceni dvakrát, někteří dokonce čtyřikrát, protože si na ni vytvořili výbor? Mají snad všichni dělníci někde v továrně zvýšeny platy, protože si vytvořili výbor třeba na nýtování, ačkoli to zahrnuje jejich běžná pracovní náplň?

Mnoho poslanců nemá poslaneckou práci jako hlavní pracovní poměr, ale dobře placený vedlejšák a jsou to takoví „borci“, že se intenzívně věnují i několika hlavním pracovním poměrům mimo poslaneckou sněmovnu – a vše údajně stíhají na 100%, vše zvládají, kam se na ně hrabe armáda supermanů. Možná stíhají, jen ten poslanecký vedlejšák parádně flákají a ještě si ze společného přidávají. Není směrodatné, co o sobě a své práci tvrdí poslanci, ale důležité je, zda to, co vyplodí na půdě PS je natolik kvalitní, že se nemusí každým rokem předělávat – a to se musí, protože za velký peníz vytváří obří zákonné zmetky.

Paní ministryně by se měla seznámit, kolik je nezaměstnaných na kolik volných míst, kolik je minimálních důchodů, invalidů, kolik samoživitelek. Buď nemá přehled nebo jí záleží na tom, aby se rapidně zvýšila chudoba již tak chudých, aby byli ti, kteří jsou na všech zmražených dávkách nebo příspěvcích životně závislí, nepřežili. Zřejmě paní ministryni není ještě známo, že u nás máme nejnižší sociální dávky v EU a 3-4x menší platy a důchody, než v okolních státech vyspělé Evropy, na kterou dřou naši pracující v montovnách za nízké platy a na základní životní potřeby si musí půjčovat od cizích bank, které odvádějí daně nikoli do naší státní pokladny, ale svých mateřských firem a států. I za tento paskvil mohou dobře placení poslanci a vlády.

A máme zde tvrzení poslanců a „odborníků“, že když budou mít poslanci větší platy, budou pracovat lépe – vážení poslanci, nedělejte z nás idioty!

Na druhou stranu se dá  dle  „poslanecké logiky“ říci, že i naši pracující budou mít silnou motivaci pak pracovat lépe, pokud budou mít 3-4x větší platy, z nichž jim budou vypočítávány důchody a event.dávky.

Jak poslanci flákají svoji práci je vidět z toho, že jim ještě nedošlo a ani nepřipustí, že pokud by se srovnaly naše platy a tím i důchody navýšením dle evropského průměru, tedy 3-4x a nebyly uměle drženy nízko, aby si různí  šmejdi  na nízkých platech plnili kapsy, pak více jak 60% občanů nebude dávky a příspěvky potřebovat a nebude se ani muset zadlužovat na základní životní potřeby, na čemž vydělávají miliardy banky a miliony exekutoři.

Takže, komu slouží a kdo je bližší ministryni MPSV a v čí prospěch koná? Nepřipadá ministryni MPSV ani trochu ostudné, že jsou tímto postihovány celé rodiny i děti a že je ostudné i její zdůvodnění zmrazení různých dávek a příspěvků viz výše? A poslanci - ti budou požadovat stále vyšší platovou motivaci, aby mohli vyrábět více zákonných zmetků, které neslouží občanům, ale parazitům a šmejdům všeho druhu, jak bylo, je a bude. Musí si nahrabat ze státního co nejvíce, protože příště již nemusí být zvoleni a budou se muset živit prací, která není. Nepřipadá poslancům a vládě, že zde jednoznačně dělí občany na nadlidi a podlidi, kdy neodůvodněně se podlidem ubírá a nadlidem přidává?

A poznámkou nakonec. Nový zákon konečně uznal zvíře jako živou bytost, nikoli věc, to je naprosto v pořádku a bylo načase i to, co určuje, kdy je zvíře týráno, tedy i tím, že bydlí v nevyhovujících podmínkách a nemá dostatek jídla a potřebné péče, tedy i péče veterinářské. My jsme se asi před cca 3 roky dověděli od jedné poslankyně, že důchodci přežili válku a strádání, tak přežijí i sociální reformy, tedy strádání a nedostatek péče, ale netýká se to jen důchodců, ale všech nízkopříjmových skupin občanů, včetně dětí, které jsou na rodičovské péči závislí. Tak nějak z toho bokem vyplývá, že ti nízkopříjmoví občané mají menší práva než zvířata a mohou být týráni z rozhodnutí vlády a poslanců zcela otevřeně. Kdo by si nevšiml, jak se ukazují týraná zvířata v televizi, ale již se neukazuje, jak žijí bezdomovci, s čím se musí potýkat důchodci, invalidé, samoživitelky nebo nezaměstnaní.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…