Špioni, zelení mužíčci, fraška kolem Babiše aneb Týden očima Petra Schwarze

24.05.2015 9:58

Šéfové vlád a hlavy států Evropské unie a šesti postsovětských republik se sjeli do lotyšské Rigy na summit Východního partnerství.

Špioni, zelení mužíčci, fraška kolem Babiše aneb Týden očima Petra Schwarze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

Moskva dávala najevo, že se jí vůbec nelíbí, když se její bývalí vazalové na čemkoli domlouvají se západními demokraciemi a tak se kolem lotyšských břehů a vzdušného prostoru už před summitem zvýšeně vyskytovaly ruské ponorky a bojová letadla.

Také v Moskvě zadrželi údajného litevského špiona, což ale vzhledem k tomu, že předtím Litevci chytili ruského špiona, bylo asi jen takové vyrovnání účtů.

Ukrajinci zase zranili a chytili dva vojáky speciálních jednotek ruské armády, kteří byli na výzvědách, ale protože Moskva opět ujistila, že žádní její vojáci ve službě na Ukrajině nejsou, musíme jen znovu a znovu obdivovat, jak se ruská armáda stará o své dovolenkáře a vysloužilce, když je na cestu za dobrodružstvím vybaví zbraněmi, výstrojí i velením.

Ale zase díky těmto zeleným mužíčkům, co vůbec nejsou ruští vojáci, může být prezident Putin ctěn podobnými pomníky, jaký mu tento týden odhalili věrní kozáci a kde je zdůrazněná jeho dobyvatelská sláva tím, že je oblečen v římské tóze jako Caesar.

Mimochodem, Putin také dokázal opět svůj všestranný talent a nepostradatelnost, když v hokejové exhibici s hvězdami NHL dal osobně osm gólů, a je tedy jasné, že když den nato ruští hokejisté dostali ve finále mistrovství světa debakl, mohla za to hlavně jeho nepřítomnost.

Ukrajinský prezident Porošenko oznámil, že jeho země je ve válce s Ruskem, čímž jen bylo řečeno, co řečeno otevřeně muselo být, a Kyjev vypověděl Moskvě balík vojenských smluv, včetně uzavření koridoru do Podněstří, moldavského separatistického území drženého ruskou armádou, kterou tak nyní není kudy zásobovat.

Až k Podněstří měl původně sahat projekt takzvaného Novoruska, ale ukrajinští separatisté oznámili, že už se ho vzdali, protože lidé na územích, která ještě neobsadili, po nějakém Novorusku moc netouží.

Nových velkých úspěchů dosáhly jednotky Islámského státu, obsadily jeden z klenotů světové historie, pouštní město Palmýru, z jejíchž památek se podařilo odvézt jen pár stovek soch, dále irácké město Ramádí a obsadily už veškeré přechody mezi Irákem a Sýrií.

Politiku „vezmem si všechno, na co nám budou síly stačit a na právo kašlem“ předvádí i Čína, která si nárokuje Spratleyho ostrovy, které leží mezi Vietnamem, Filipínami, Malajsií, ale určitě ne u Číny, zato tam čínská armáda vybudovala na umělém ostrově základnu a všechny odhání.

Severní Korea oznámila, že už má jaderné hlavice dost malé, aby je mohla umístit na rakety, což, jestli je to pravda, bezpečnost světa moc neposílí.

Česká sněmovna zažila frašku při jednání o prodloužení daňové podpory biopaliv, jejichž klíčovým producentem u nás jsou firmy vicepremiéra Babiše.

Ten oznámil, že aby se zamezilo spekulacím o střetu zájmů, jeho hnutí zvýhodnění nepodpoří a jeden z poslanců hnutí dokonce v tomto smyslu připravil pozměňovací návrh, jenže pak právě tento návrh ANO se zbytkem koalice potopily, prý aby dodrželi koaliční smlouvu. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…