Stanislav Kliment: Maďarsko protipolské sankce nepodpoří

09.01.2016 7:36

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán dnes ve vyjádření pro veřejnoprávní rozhlas uvedl, že Budapešť nikdy nepodpoří případné sankce Evropské unie proti Polsku a takové snahy bude vetovat.

Stanislav Kliment: Maďarsko protipolské sankce nepodpoří
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

“Evropská unie by neměla uvažovat o uplatnění nějakých sankcí proti Polsku, protože by si to vyžádalo jednomyslné rozhodnutí a maďarsko nikdy žádné sankce proti Polsku nepodpoří,” řekl Orbán.

Připomeňme, ž eve středu 13. ledna se za zavřenými dveřmi uskuteční debata Evropské komise na téma současné situace v Polsku. Varšava je po podzimníchparlamentních volbách, ve kterých jednoznačně zvítězila strana Právo a spravedlnost, pod tlakem Bruselu a některých států EU, zejména Německa, pro údajné porušování unijních principů.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dokonce vznesl obvinění, že v Polsku probíhá “státní převrat”. Velmi často se ukazuje, že kritika je způsobena absolutní neznalostí polské reálie, zkreslenými informacemi od nynější opozice, ale take v některých případech zlou vůlí a historickým despektem k Varšavě. Neschůdnost destruktivní unijní politiky vůči současné polské vládě si zjevně začal uvědomovat take předseda Evropské komise Jean-Claud Juncker, který se ve čtvrtek pro agenturu Reuters vyjádřil, že je nepravděpodobné, aby Brusel přistoupil k trestajícím opatřením proti Varšavě z důvodu přijetí novely zákona o Ústavním soudu a zákona o veřejnoprávních médiích. K maďarskému postoji je možné uvést, kromě současných politických důvodů,  že vztahy mezi Poláky a Maďary jsou historicky velmi vřelé.

Připomeňme třeba  solidaritu a humanitární pomoc, kterou polský národ poskytoval Budapešti v době maďarského povstání v roce 1956.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…