Stanislav Kliment: Magdalena Ogórek mluví o porušování demokracie v Polsku

27.09.2016 14:39

„Je to protivládní hnutí, tak je třeba v této chvíli pojmenovat Výbor na obranu demokracie (Komitet Obrony Demokracji, KOD), které chce svrhnout vládu zvolenou v demokratických volbách a vyzývá k jejímu svržení jakýmkoli způsobem. Jestliže chceme mluvit o porušování demokracie, tak potom o výzvách ke svržení demokraticky zvolené vlády. Jestliže chceme používat termínu ´porušování demokracie´, tak potom ve vztahu k Výboru na obranu demokracie,“ řekla v polské zpravodajské televizi TVP Info kandidátka Svazu demokratické levice v posledních prezidentských volbách dr. Magdalena Ogórek.

Stanislav Kliment: Magdalena Ogórek mluví o porušování demokracie v Polsku
Foto: archív autora
Popisek: Magdalena Ogórek

KOD nevygeneroval žádnou alternativu, program, volební heslo, říká M. Ogórek, která současně vyzvala toto hnutí, aby se účastnilo blížících se regionálních voleb. „Ať se pan Kijowski verifikuje ve volbách a zjistí si, jaký mandát získá od společnosti,“ uvedla v TVP Info. Ogórek upozorňuje na výsledky průzkumů veřejného mínění. Podle jejího soudu vysoká podpora Právu a spravedlnosti je důkazem neexistující atmosféry pro politickou změnu.

„Když dáme dohromady podporu celé opozice, je menší než současná podpora Práva a spravedlnosti,“ říká. Bývalá prezidentská kandidátka se také vyjádřila k protestům provázejícím parlamentní jednání o zákonu regulujícím přerušení těhotenství. „Lituji, že to musím říct, ale většina těch paní je výbor vzájemné adorace. Neumí formulovat smysluplné požadavky. Současný, těžce zrozený kompromis považuji za uspokojující,“ prohlásila Magdalena Ogórek.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…