Stanislav Kliment: Politický teror v Turecku

05.02.2016 18:30

Profesor univerzity v Ankaře Resat Baris Ünlü bude režimem prezidenta Recepa Erdogana postaven před soud. Nesmyslně je viněn ze šíření teroristické propagandy. V procesu, který začíná ve středu, profesorovi hrozí až sedm let vězení.

Stanislav Kliment: Politický teror v Turecku
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Trestním činem má být úkol studentům doktorandského studia při závěrečné zkoušce z politologie o srovnání obsahu práce zakladatele zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) Abdullaha Öcalana o cestě ke kurdské revoluci s jeho prací z roku 2012 s názvem Demokratická moderna jako prostředek vytvoření místního systému na Blízkém východě.

Turecká prokuratura v Ankaře rozhodla, že jde o nepatřičnou otázku, která sugeruje, že Öcalan je politickým lídrem. Proti takovéto interpretaci protestoval také děkan fakulty politologie, který argumentoval akademickými svobodami. Proces je příkladem nynějšího směřování Turecka a prohlubování tamního totalitarismu i za cenu politického teroru.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.