Stanislav Kliment: Předseda europarlamentu mluví o státním převratu v Polsku

15.12.2015 14:50

Podle předsedy Evropského parlamentu a předního člena německé SPD Martina Schulze současný vývoj v Polsku je dramatický a má „charakter státního převratu“. Šokující a současně nesmyslné vyjádření pronesl ve vysílání německého rozhlasu Deutschlandfunk.

Stanislav Kliment: Předseda europarlamentu mluví o státním převratu v Polsku
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu

Podle Schulzova předpokladu by se měl Evropský parlament Polskem obšírně zabývat tento týden nebo nejpozději na zasedání v lednu 2016. Současně se varoval před unáhlenými kroky proti státům, kde vládnou „pravicoví populisté“. Podle jeho vyjádření pro takovou opatrnost hovoří zkušenost s Rakouskem z roku 2000 po vstupu Jörga Haidera do vlády. „Když pravicoví populisté dostanou argument, že vnější síly, cizí, jiné státy se zkouší míchat do vnitřní politiky jejich státu s cílem ji změnit, v té chvíli nejvíce roste jejich popularita,“ prohlásil Schulz.

Diskuse je ale něco jiného, dodal. V tomto směru by se snad i dalo s M. Schulzem souhlasit. Je zde však otázka, zda po takové diskusi volal v minulosti, kdy polská Občanská platforma v Sejmu se svým lidoveckým spojencem „válcovala“ opozici, využívala různých nástrojů k její diskreditaci, kdy bez povšimnutí Bruselu došlo k volebním manipulacím, jak poukázal třeba i velmi proevropský sociální demokrat Leszek Miller,  nebo kdy se pokusila pro budoucnost neústavní volbou ovládnout Ústavní soud. Martin Schulz se ale možná už alespoň částečně poučil. Poučovat ale jistě bude, tak jako to v minulosti činil třeba v případě Maďarska nebo České republiky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha