Stanislav Kliment: V lednu přeplulo Egejské moře 62 tisíc migrantů

05.02.2016 14:01

Navzdory zimnímu období a nevhodným podmínkám k plavbě po Egejském moři v prvním měsíci roku 2016 připlulo z Turecka do Řecka 62 tisíc migrantů. Uvedla to ve své zprávě Mezinárodní organizace pro migraci.

Stanislav Kliment: V lednu přeplulo Egejské moře 62 tisíc migrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

Ukazuje se, že Turecko, které v listopadu loňského roku přijalo závazek potírat gangy převaděčů a přinejmenším zbrzdit proud migrantů, není schopno nebo nechce ujednání naplnit. Evropská unie přitom přislíbila Ankaře 3 miliardy eur a pokrok v přístupovém procesu k unii.

Před několika dny ovšem turecká vláda požadavek navýšila na 5 miliard. Zatímco je Evropská komise k Ankaře spíše tolerantní, dnes vyzvala Athény, aby po celé délce námořní hranice s Tureckem nasadila lodě, helikoptéry i dostatečný počet hlídek přímo na ostrovech. Připomeňme ovšem, že řeckou hranici v Egejském moři tvoří přes 3000 ostrovů, z nichž 167 je stále obydleno. Dosavadní materiální podpora Řecka ze strany Bruselu byla přitom minimální a nesrovnatelně nižší než v případě jiných států.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…