Štěpán Křeček: Česká ekonomika dosáhne stavu plné zaměstnanosti

31.07.2017 17:50

Statistici museli upravit predikci růstu naší ekonomiky. V roce 2017 je nově odhadován růst o 3,1 % HDP, což v praxi bude znamenat dodatečných 30 miliard korun pro českou ekonomiku.

Štěpán Křeček: Česká ekonomika dosáhne stavu plné zaměstnanosti
Foto: archiv ŠK
Popisek: Štěpán Křeček, Vysoká škola ekonomická v Praze.

Odhad se zlepšil i pro rok 2018, kdy by ekonomika měla růst o 2,9 % HDP. Příznivý vývoj je způsoben rostoucí důvěrou v tuzemskou ekonomiku. Lidé si zpříjemňují život vyšší spotřebou, zahraniční obchod láme rekordy díky rostoucí poptávce po automobilech a zvyšují se i investice, což je pozitivní pro budoucí vývoj.

Naopak nezaměstnanost klesá a brzy začne atakovat hranici 3 %. To fakticky znamená, že pracovat bude moci každý, kdo o to projeví zájem a ekonomika dosáhne stavu plné zaměstnanosti. Takovýto vývoj je příznivý pro celou ekonomiku, a zvláště pak pro zaměstnance, kteří si budou moci říci o navýšení mezd. Oproti tomu zaměstnavatelé budou mít problémy se sháněním kvalitních zaměstnanců a vzrostou jim mzdové náklady.

Ing. Štěpán Křeček, MBA
Akademický pracovník VŠE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …