Štěpán Křeček: Chování FED v roce 2019

20.11.2018 11:07

„Změna v očekávání kroků FED pro příští rok nahrává americkým dlouhodobým dluhopisům. Výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu se nyní pohybuje okolo 3,05 procenta, což je níže oproti 3,20 procenta ze začátku října,“ říká Senior Equity Trader BHS Kamil Bednář.

Štěpán Křeček: Chování FED v roce 2019
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Zbývá jeden měsíc do posledního letošního zasedání amerického FEDu, na němž jeho představitelé budou rozhodovat o změnách v úrokových sazbách. Zatím jsme byli v letošním roce svědky tří zvýšení, ani jedno z nich nebylo pro trhy překvapivé. Všeobecně se očekává, že FED 19. prosince oznámí další zvýšení, a sice do pásma 2,25 - 2,50 procenta.

V posledních dnech jsme svědky razantních změn v očekáváních, jak bude FED zpřísňovat monetární politiku v příštím roce. Ještě na začátku října trh očekával, že se v roce 2019 určitě dočkáme dvou čtvrtprocentních zvýšení klíčové úrokové sazby, třetí zvýšení pak trh očekával s pravděpodobností asi 30 procent. Nyní, o jeden a půl měsíce později, je situace zcela odlišná. Odhady trhu v tuto chvíli počítají najisto pouze s jedním zvýšením úrokové sazby, pravděpodobnost druhého zvýšení je pak zhruba 35 procent.

Monetární politika v eurozóně se vyvíjí zcela odlišně. Evropská centrální banka stále drží záporné úrokové sazby a dle pravidelného průzkumu prováděného americkou bankou Morgan Stanley jsme stále ještě 13,3 měsíce od okamžiku, kdy ECB přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…