Štěpán Křeček: Došlo ke zkrocení inflace

10.11.2020 12:52

„Inflace se konečně vrátila do svého tolerančního pásma. Vysoké ceny však stále nepříjemně doléhají na domácnosti, kterým se v průběhu koronavirové krize snížily příjmy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Došlo ke zkrocení inflace
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Meziroční míra inflace v říjnu letošního roku vzrostla o 2,9 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v září. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,1 procenta a ceny služeb o 2,7 procenta. Inflace se po delší době vrátila do svého toleranční pásma. Přesto je stále vzdálená od inflačního cíle ve výši 2,0 procenta.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

Zvyšování cenové hladiny v říjnu opět nepotěšilo milovníky neřestí. Ceny lihovin vzrostly o 5,6 procenta a ceny piva o 4,2 procenta. Ještě rychleji rostly ceny tabákových výrobků, které meziročně podražily o 14,1 procenta. Rychlý růst cen zaznamenaly i některé nezdravé potraviny. Například ceny uzenin vzrostly o 5,9 procenta.

Hlouběji do kapsy si sáhli lidé, kteří v koronavirové době konzumovali ovoce a zeleninu, aby načerpali vitamíny. Ceny ovoce totiž vzrostly o 13,9 procenta a ceny zeleniny o 6,4 procenta. Rovněž lidé, kteří nadále využívali stravovací služby, si museli připlatit o 5,3 procenta.

Na trhu však můžeme pozorovat i dobré zprávy. Ceny polotučného mléka klesly o 8,2 procenta, ceny vajec se snížily o 4,4 procenta a ceny brambor se propadly dokonce o 18,5 procenta. Lidé rovněž ušetří při využívání telekomunikačních služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty