Štěpán Křeček: Evropská unie nedostane výjimku ze sankcí vůči Íránu

16.07.2018 11:01

„Na trzích dochází k mírnému růstu ceny ropy Brent. Jedná se o reakci na oznámení Spojených států, že neudělí výjimku Evropské unii na obchodování s íránskou ropou,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Evropská unie nedostane výjimku ze sankcí vůči Íránu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Ministr zahraničních věcí Spojených států Mike Pompeo v minulém týdnu připustil, že lze vyjednávat o úlevách ze sankcí pro některé státy, které obchodují s íránskou ropou. Po oznámení této informace trhy reagovaly poklesem ceny ropy Brent k úrovni 74 dolarů za barel. Nyní se však ukazuje, že Spojené státy odmítají, aby Evropská unie jako celek dostala výjimku na odchod s íránskou ropou. Mike Pompeo však připustil, že v jiných případech Spojené státy mohou udělit výjimky s ohledem na národní bezpečnost. V reakci na nové postoje USA vůči sankcím na Írán začala cena ropy Brent růst a aktuálně se obchoduje poblíž hranice 75 dolarů za barel.

Sankce vůči Íránu jsou dalším sporným bodem, který komplikuje vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Vzájemné vztahy se začínají zhoršovat kvůli zavádění celních bariér. Některé státy Evropské unie mají rovněž výhrady k navyšování výdajů na obranu a jsou kritické ke snaze Spojených států vylepšit obchodní bilanci prostřednictvím prodeje zbraní do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…