Štěpán Křeček: Hypoteční trh pokořil rekord. Za měsíc se rozpůjčovalo 30 miliard korun

18.03.2021 7:38

„Lidé se bojí, že jejich peníze na bankovních účtech budou ztrácet kupní sílu. Proto investují do nemovitostí, které historicky přinášely skvělé výnosy. Vysoká poptávka na realitním trhu v kombinaci s pomalou výstavbou však vede k růstu cen nemovitostí a zhoršování dostupnosti bydlení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Hypoteční trh pokořil rekord. Za měsíc se rozpůjčovalo 30 miliard korun
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesá již jedenáct měsíců v řadě. V únoru letošního roku dosáhla dle Fincentra Hypoindexu na úroveň 1,93 procenta, což bylo o 0,01 procentního bodu méně než v lednu letošního roku. Oproti únoru loňského roku, kdy průměrná úroková sazba dosahovala úrovně 2,42 procenta, došlo ke snížení o 0,49 procentního bodu.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Úrokové sazby na hypotékách stále hledají pomyslné dno. Vzhledem ke svým extrémně nízkým úrovním nacházejícím se pod inflačním cílem lákají zástupy nových klientů. V únoru letošního roku bylo sjednáno 9 948 hypoték a celkem se rozpůjčovalo 29,91 miliardy korun. Jedná se o historický rekord, kterým byl překonán listopad 2016, kdy si lidé vzali hypotéky za 29,68 miliardy korun.

Obrovský zájem o hypoteční úvěry tlačí na realitní trh stále více peněz. To vzhledem k omezené nabídce nemovitostí vede k růstu jejich cen. Průměrná výše hypotečního úvěru již překonala výši tří milionů korun. Přitom ještě před čtyřmi lety se pohybovala kolem dvou milionů korun. Kvůli vysokým cenám nemovitostí si lidé musí půjčovat stále více peněz, což výrazně zhoršuje dostupnost vlastnického bydlení u lidí s průměrnými a nižšími příjmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …