Štěpán Křeček: Inflace je pod svým cílem. Vyšší úrokové sazby fungují

11.03.2018 14:12

Díky zvyšování úrokových sazeb se České národní bance podařilo zkrotit inflaci. Vyšší úrokové sazby navíc pomohou zklidnit situaci na realitním trhu a česká ekonomika se postupně vrátí do rovnovážného stavu.

Štěpán Křeček: Inflace je pod svým cílem. Vyšší úrokové sazby fungují
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Přestože se v roce 2018 bude inflace držet ve svém tolerančním pásmu, lze očekávat zdražování některých potravin. Tato situace nejvíce poškodí nízkopříjmové skupiny obyvatel,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Meziroční míra inflace v únoru zpomalila na 1,8 % a již je pod inflačním cílem 2,0 %. Inflace se dostala pod kontrolu po zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou, čímž se ukazuje, že jde o účinný nástroj. Nižší inflace a vyšší úrokové sazby by mohly pomoci při krocení realitního trhu, který se začíná přehřívat.

Česká ekonomika je dlouhodobě nízkoinflační. Češi proto nejsou zvyklí na rychlé zdražování. V uplynulém roce zdražovaly hlavně potraviny, což se projevovalo negativně u nízkopříjmových skupin domácností. V letošním roce lze očekávat, že potraviny budou dál zdražovat, ale již pomalejším tempem.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…