Štěpán Křeček: Inflace se začíná zadýchávat

12.09.2022 16:25 | Komentář

„Meziroční míra inflace konečně začala klesat, přesto se stále udržuje na velmi vysokých úrovních. Prudký růst cen vedl k omezování spotřeby, což se negativně odrazilo na tržbách obchodníků. Nadále hrozí, že v české ekonomice propukne stagflace, protože ekonomika může přejít do recese dřív, než se nám podaří porazit vysokou inflaci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace se začíná zadýchávat
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v srpnu na úroveň 17,2 procenta. Oproti červenci se jedná o mírný pokles, což značí, že opatření České národní banky proti vysoké inflaci se začínají pozitivně projevovat. Přesto růst cen v naší ekonomice nadále patří mezi nejvyšší v rámci Evropské unie.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Prudký růst cen v letošním roce bohužel zhoršuje sociální situaci českých domácností. V rodinných rozpočtech se příjmy navyšují pomalejším tempem, než kterým narůstá inflace. To vede ke snižování spotřeby, což má negativní vliv na životní úroveň lidí i vývoj české ekonomiky. Nadále není možné vyloučit scénář, kdy naše hospodářství přejde do recese.

Ceny pohonných hmot a olejů zmírnily svůj růst z červencových 43,6 procenta na srpnových 28,3 procenta. U některých položek spotřebního koše však stále pozorujeme prudké cenové nárůsty. Ceny elektřiny vzrostly o 34,6 procenta, ceny zemního plynu o 61,4 procenta a ceny tuhých paliv o 45,8 procenta.

Prudký růst cen pokračuje i u mnohých potravin. Například cena cukru se zvýšila o 41,7 procenta, cena mouky o 64,2 procenta, cena polotučného mléka o 48,7 procenta a cena drůbežího masa o 33,7 procenta. Bohužel prudké zdražování je evidováno u položek, které můžeme označit za nezbytné, proto se růstu cen v podstatě nejde vyhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…