Štěpán Křeček: Inflace se zvýšila na 2,6 procenta. Prožíváme ropné minišoky

12.07.2018 10:51

„Česká ekonomika prožívá ropné minišoky, kdy vysoký růst cen pohonných hmot navyšuje inflaci. Vysoké ceny benzínu a nafty se přenáší do cen dalšího zboží. K tomu navíc obchodníci využívají růstu příjmů domácností a zdražují,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace se zvýšila na 2,6 procenta. Prožíváme ropné minišoky
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V červnu došlo k meziročnímu růstu spotřebitelských cen o 2,6 procenta. Inflace se tak pohybuje nad svým cílem. Růst spotřebitelských cen byl tažen především růstem cen pohonných hmot, které meziročně zdražily o 10,5 procenta. Současný trend bude vzhledem k vývoji na světových trzích s ropou přetrvávat i v dalších měsících. Zvyšování cen pohonných hmot ovlivňuje vývoj cen dalšího zboží a služeb, protože právě benzín a nafta jsou klíčové položky nákladů na dopravu.

V oddíle bydlení si můžeme všimnout meziročního růstu cen elektřiny o 5,1 procenta. Cena elektřiny je přitom spjata s vývojem ceny ropy na světových trzích. Meziročně došlo i ke zdražení nájemného o 3,1 procenta. Z dalších položek meziročně nejvíce zdražovaly vejce o 18,1 procenta, máslo o 10,9 procenta, ovoce o 7,8 procenta a zelenina o 8,5 procenta.

V druhém pololetí letošního roku lze očekávat, že inflace bude přetrvávat nad svým cílem. Ceny energií se se závěrem ekonomického cyklu budu navyšovat. Rovněž vysoký růst mezd navyšuje inflaci. Vyšší inflace pomáhá udržovat velmi nízkou nezaměstnanost. Proti vysoké inflaci bojuje centrální banka prostřednictvím růstu úrokových sazeb. Zvyšování úrokových sazeb může uklidnit napjatou situaci na trhu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…