Štěpán Křeček: Inflace v Argentině vzrostla na 50,9 procenta

14.01.2022 16:25 | Komentář

„Argentina se potácí ve vážných ekonomických problémech. Pokud jí nepomůže Mezinárodní měnový fond, hrozí jí další bankrot,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace v Argentině vzrostla na 50,9 procenta
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Argentina je druhým největším státem Jižní Ameriky. V minulosti již mnohokrát zbankrotovala. Do učebnic se zapsal hlavně bankrot z přelomu let 2001 a 2002, který je označován jako největší bankrot země v historii. Dvě dekády po této události se Argentina opět dostává do vážný problémů.

Míra inflace v jihoamerické zemi vzrostla v loňském roce o 14,8 procentního bodu na 50,9 procenta. Jedná se o druhou nejvyšší míru inflace v zemi za posledních 30 let. Prudký růst cen katapultoval Argentinu mezi země s nejvyšší inflací na světě, což tamní ekonomiku výrazně poškozuje.

Vláda se marně snaží bojovat s inflací zmražením cen u mnoha produktů. To však kvůli rozvinuté stínové ekonomice příliš nepomáhá. Rozbujelý státní aparát již nadále není možné financovat z daňových příjmů. Dluh prudce roste a k tomu navíc dochází k výraznému oslabování argentinského pesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …