Štěpán Křeček: Krize není na obzoru. Důvěra v ekonomiku roste

24.09.2018 12:03

„V odvětví obchodu si můžeme všimnout skokového nárůstu důvěry. Podnikatelé v obchodě očekávají, že lidé budou utrácet dodatečné příjmy z růstu důchodů, mezd a platů. Trend růstu tržeb by přitom mohl vydržet další tři až šest měsíců,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Krize není na obzoru. Důvěra v ekonomiku roste
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Podle zářijového konjunkturálního průzkumu se zvýšila celková důvěra v českou ekonomiku. Souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně vzrostl o 0,5 bodu na hodnotu 99,6. Oproti stejnému období před rokem důvěra v ekonomiku vzrostla taktéž o 0,5 bodu.

Nejvyšší hodnoty nabývá indikátor důvěry u spotřebitelů, který dosáhl úrovně 111,0. Meziměsíčně si přitom můžeme všimnout, že spotřebitelská důvěra vzrostla o 0,7 bodu. Ve srovnání s minulým měsícem vzrostly obavy spotřebitelů z vysokých cen. Spotřebitelé rovněž deklarují, že mají v úmyslu více spořit.

Nejnižší hodnoty o velikosti 95,2 dosahuje indikátor důvěry v odvětví průmyslu. Oproti minulému měsíci se velikost tohoto ukazatele nezměnila. Průmyslníci mají pozitivní očekávání stran celkové ekonomické situace. Stále je však trápí nedostatek pracovních sil, který jim zvyšuje mzdové náklady a nutí je odříkat méně lukrativní zakázky.

Pohyby předstihových ukazatelů nejsou příliš vysoké, proto lze současnou situaci české ekonomiky hodnotit jako stabilní. Oproti roku 2005, který je v konjunkturálním průzkumu zvolen jako srovnávací, můžeme pozorovat zvýšení důvěry u indikátorů stavebnictví, obchodu a spotřebitelů. Naopak indikátory průmyslu, vybraných služeb a podnikatelů vykazují nižší hodnoty.

 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.