Štěpán Křeček: Nezaměstnanost je nízká, lidé by si měli říct o navýšení mezd

09.01.2017 14:05

„Dnes Úřad práce zveřejnil nové údaje o nezaměstnanosti. V České republice bylo na konci prosince 2016 evidováno 381 373 uchazečů o zaměstnání. To je vzhledem k zimnímu období a konci sezonních prací velmi dobrý výsledek. Oproti stejnému období před rokem se jedná o snížení počtu nezaměstnaných o 71 745 osob. Podíl nezaměstnaných osob činí 5,2 %, což Českou republiku řadí na špici v rámci celé Evropské unie.

Štěpán Křeček: Nezaměstnanost je nízká, lidé by si měli říct o navýšení mezd
Foto: archiv ŠK
Popisek: Štěpán Křeček, Vysoká škola ekonomická v Praze

Na trhu práce nám vzniká nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Ukazuje se, že nezaměstnanost je velmi nízká a chybí nám kvalifikovaní pracovníci, kteří by byli ochotní pracovat za současné mzdy. Řešením je navyšování mezd, tak abychom začali dohánět vyspělé země západní Evropy a kvalifikovaní pracovníci nám neutíkali za hranice.

Nyní mají zaměstnanci jedinečnou příležitost říct si o navýšení svých mezd. Firmám i celé ekonomice se daří a je dostatek zakázek. Postavení zaměstnanců výrazně posílilo a firmy se o ně přetahují. Toho by zaměstnanci měli využít. Začátek roku je pro jednání o mzdách vhodným obdobím. Čekat na zaměstnavatele až se sami odhodlají k navýšení mezd, by se nemuselo vyplatit,“ řekl ekonom Štěpán Křeček z Národohospodářské fakulty VŠE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …