Štěpán Křeček: Nezaměstnanost postupně narůstá

10.01.2021 15:49

„Růst nezaměstnanosti způsobují restriktivní opatření proti šíření koronaviru. Ta omezují počty pracovních pozic v nuceně uzavřených provozech. Díky programům na podporu zaměstnanosti však nedochází k masovému propouštění. Nezaměstnanost v naší zemi se tak stále drží na nízké úrovni,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Nezaměstnanost postupně narůstá
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci loňského roku registrováno 291 977 uchazečů o zaměstnání. V průběhu prosince se nově zaevidovalo 17 451 nezaměstnaných. Podíl nezaměstnaných osob tím stoupl na úroveň 4,0 procenta. Růst nezaměstnanosti způsobuje propouštění v sezónních pracích i negativní vývoj pandemie koronaviru.

Na trhu práce byl stále evidován vysoký počet volných pracovních míst. Ke konci prosince loňského roku jich bylo k dispozici 318 582. Na jedno volné pracovní místo momentálně v průměru připadá 0,9 uchazeče. Problém však spočívá v tom, že mnohá volná pracovní místa nejsou příliš atraktivní pro uchazeče. Často jsou špatně finančně ohodnocená nebo jsou příliš náročná.

Díky opatřením na podporu pracovního trhu nedochází v České republice k masovému propouštění. Některé pracovní pozice jsou však neudržitelné a přežívají jen díky státní podpoře. Jakmile budou programy na podporu pracovního trhu ukončeny, hrozí, že nezaměstnanost bude narůstat rychlejším tempem než doposud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…