Štěpán Křeček: Průměrná úroková sazba na hypotékách vzrostla na 2,78 procenta

19.12.2018 13:17

„Restrikce České národní banky na hypotečním trhu začínají fungovat a objem nových hypoték výrazně klesnul. V listopadu se oproti říjnu rozpůjčovalo na hypotékách zhruba o 5 miliard korun méně. Nižší objem finančních prostředků tekoucí z hypotečního na realitní trh povede k nižšímu růstu cen nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Průměrná úroková sazba na hypotékách vzrostla na 2,78 procenta
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Hypoteční úvěry opět zdražují. Průměrná úroková sazba na hypotékách v listopadu vzrostla na 2,78 procenta. Od začátku letošního roku došlo k růstu průměrné úrokové sazby o 0,50 procentního bodu. V nabídkách bank jsou běžné hypoteční úvěry s úrokovými sazbami přes 3,00 procenta. Na přelomu roku lze očekávat další zdražování hypoték, které bude reflektovat růst úrokových sazeb vyvolaný Českou národní bankou. Klienti se musí začít přizpůsobovat méně výhodným podmínkám při získávání a refinancování hypotečních úvěrů.

V listopadu bylo uzavřeno 8 617 hypoték, což je oproti říjnu pokles o 1 973 úvěrů na bydlení. Některé finanční instituce stále neuplatňují nová doporučení České národní banky a poskytují hypoteční úvěry i méně bonitním klientům. Celková situace na trhu se však z pohledu klientů zpřísňuje a někteří lidé musí obejít více poskytovatelů hypoték, než úvěr získají. Tato situace povede ke snížení zájmu o hypoteční úvěry, což by mělo zbrzdit růst cen nemovitostí.

Na hypotékách se v listopadu rozpůjčovalo 19,50 miliardy korun, což je o necelých 5 miliard korun méně než o měsíc dříve. Měsíční splátka u hypotečního úvěru na 1 milion korun, který bude splácen 20 let, v průměru činí 5 437 korun. Zhruba 56 procent hypoték je využíváno na koupi nemovitosti a 22 procent na výstavbu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…