Štěpán Křeček: Průměrný zaměstnanec si polepšil o 2458 korun měsíčně

05.12.2018 8:29

„Medián mezd roste rychleji než průměrná mzda. To fakticky znamená, že se snižuje příjmová nerovnost mezi lidmi, kdy zaměstnancům s nízkými příjmy rostou mzdy rychleji než zaměstnancům s vysokými příjmy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Průměrný zaměstnanec si polepšil o 2458 korun měsíčně
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Rozdíly ve mzdách napříč Českou republikou jsou enormně vysoké. Průměrný zaměstnanec v Praze pobírá o 11 304 korun vyšší mzdu než průměrný zaměstnanec v Karlovarském kraji. Tato situace může vést k vylidňování regionů s nižšími příjmy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku došlo k meziročnímu růstu průměrné hrubé mzdy o 8,5 procenta na 31 516 korun v nominálním vyjádření. Vzhledem k růstu spotřebitelských cen o 2,4 procenta se průměrná mzda reálně zvýšila o 6,0 procenta. Vysoký růst mezd je zapříčiněn situací na trhu práce. Ve třetím čtvrtletí 2018 bylo zaměstnáno 5 432 tisíc osob, což vedlo k meziročnímu růstu zaměstnanosti o 1,2 procenta. Na trhu práce panuje napjatá situace, kdy zaměstnavatelé přeplácejí zaměstnance z konkurenčních společností, aby získali dodatečnou pracovní sílu a nemuseli odříkat zakázky. Do situace na trhu práce navíc zasahuje veřejný sektor, kde dochází k vysokému růstu platů.

Většina zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhne, protože její hodnotu zkreslují lidé s velmi vysokými příjmy. Je proto vhodné používat ukazatel mediánu mezd, který lépe vyjadřuje příjmovou situaci běžných zaměstnanců. Medián mezd představuje hodnotu mzdy, kterou pobírá zaměstnanec uprostřed pomyslného souboru všech zaměstnanců seřazených vzestupně podle výše mzdy. Medián mezd ve třetím čtvrtletí letošního roku dosáhl výše 27 719 korun a meziročně vzrostl o 9,8 procenta.

Čtyři pětiny zaměstnanců pobírají mzdu v rozmezí 14 221 korun a 49 376 korun. Nejvyšší průměrnou mzdu pobírají Pražané a to 39 298 korun. Naopak nejnižší mzdy mají lidé v Karlovarském kraji, kde v průměru pobírají jen 27 994 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…