Štěpán Křeček: Průmysl se zatím ubránil německé nákaze, bytů bylo v květnu dokončeno jen 2562

08.07.2019 14:57

„Německá chřipka může nakazit český průmysl. Naše hospodářství je zranitelné, protože se příliš orientuje na subdodávky. Do budoucna bychom se měli více zaměřit na produkci koncových výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Ty bychom měli být schopni vyvážet do celého světa,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Průmysl se zatím ubránil německé nákaze, bytů bylo v květnu dokončeno jen 2562
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Průmyslová produkce v květnu letošního roku si udržovala solidní růst. Meziročně se zvýšila o 3,2 procenta. K dobrým výsledkům přispěla odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů či výroby pryžových a plastových výrobků. Naopak průmyslová produkce klesla v odvětví výroby nápojů, což mohlo být způsobeno chladnějším květnem v porovnání s předchozím rokem.

Pozitivní zprávou je, že meziročně vzrostly tržby z průmyslové činnosti o 6,9 procenta, což vytváří firmám prostor pro investice a úhradu rostoucích mzdových nákladů. Rovněž pozitivní je růst hodnoty nových zakázek, který se v květnu meziročně zvýšil o 4,1 procenta. Díky rostoucí hodnotě nových zakázek se český průmysl může lépe vyrovnat s německou chřipkou, která se postupně může přenášet do českého hospodářství.

České stavebnictví výrazně zpomalilo a v květnu 2019 meziročně vzrostlo pouze o 0,2 procenta. Špatná je situace především v pozemním stavitelství, kde došlo k meziročnímu poklesu o 1,6 procenta. To se projevuje například tím, že v květnu bylo dokončeno pouze 2 562 bytů, což je meziročně méně o 26,6 procenta.

„Podle statistiky Světové banky trvá stavební řízení v naší zemi průměrně 246 dní, což je déle než v řadě rozvojových zemí. Kvůli pomalému procesu vydávání stavebních povolení se české stavebnictví nerozvijí dostatečným tempem a prodražuje se výsledná cena nemovitostí,“ říká Štěpán Křeček.

Stavebnictví v naší zemi trápí systémový problém, který spočívá ve špatně nastaveném stavebním zákoně a katastrofálním fungování stavebních úřadů. Ukazuje se, že pomalé procesy ve stavebnictví brání přílivu většího množství zahraničních investic a dynamičtějšímu rozvoji České republiky. Naše země v tomto ohledu výrazně zaostává za zbytkem Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…